Wat kijk ik uit naar het verdiepingsweekend: Hartkeuzes in april dit jaar.  Via deze blog deel ik jullie graag mijn motivatie om dit weekend op te zetten. 

Teveel vanuit je hoofd leven en handelen, maakt dat het soms heel lastig is om nog te voelen wat je werkelijk wilt.  Het kan zich uiten in dat je niet weet wat te doen, of te kiezen, op het gebied van werk, relatie, opvoeding, vrienden of andere onderwerpen die jezelf aangaan. 

Je hart weet altijd de weg.

En ik weet dat dat makkelijk klinkt. Maar dat het niet altijd eenvoudig is. Want hoe weet je uiteindelijk welke gedachten of handelingen uit je hart komen en welke vanuit je mind? Soms lijken die enorm verweven met elkaar. Waardoor je op een gegeven moment helemaal geen onderscheid meer kunt maken. En ook geen keuze. 
Resultaat? Er verandert weinig tot niks en je blijft waarschijnlijk malen en wikken en wegen. Het kan zelfs leiden tot lichamelijke ongemakken. Want dat wikken en wegen kost ons nogal wat energie. 

De dominante mind

Kinderen zijn altijd een mooi voorbeeld. Zo puur en echt als ze zijn. Doen en handelen naar wat ze voelen in het moment waar ze zich in bevinden. Het ego/de mind is nog onderontwikkeld. Op het moment dat zij in de supermarkt op de grond liggen te brullen, omdat ze net dat ene toetje niet mogen, denken ze er niet over na of dat nou wel zo verstandig is om te doen. Als volwassene zouden er meteen allerlei gedachten opkomen als: 

Wat denken anderen hiervan?
Is dit wel de goede reactie?
Wat moet ik nu doen? 
Enzovoort. 

We zijn natuurlijk geen kinderen meer 

Dus logisch dat onze mind meer ontwikkelt is. En dat heeft natuurlijk heel veel voordelen. Het zou ook wat zijn als volwassenen ook nog eens op de vloer zouden gaan brullen als de bijvoorbeeld schappen leeg zijn 😉 Maar onbewust neemt de mind snel een loopje met ons. Kijk maar eens naar de praktijk:

Intuïtief voelen we bepaalde dingen al aan. Bijvoorbeeld of je iets wel of niet leuk vindt. Of bepaalde situaties wel of niet goed voor je zijn. In nog geen fractie van een seconde speelt de mind vaak al weer op: 

Klopt het wel wat ik voel?
Ligt het niet aan de manier waarop ik er naar kijk?
Waar komt dit gevoel vandaan?
Mág ik dit wel voelen? 

Kun je je nog herinneren dat je een keuze hebt gemaakt waar je echt blij mee was? Kwam deze beslissing uit het hoofd of uit het hart?

De meeste antwoorden en oplossingen vinden we niet in de mind. Sterker nog, vaak maakt het alleen maar meer aan het twijfelen. Tel daar de vele prikkels die we in deze tijd te verwerken hebben nog bij op, wat maakt dat de hersenen en de mind telkens geactiveerd worden. Zo wordt het steeds lastiger om te voelen. Om te connecten met ons hart. Daar waar de antwoorden liggen. 

Zo wist ik zelf eigenlijk al jaren dat ik wilde werken als trainer en coach. Maar gedachten en overtuigingen als: 

Dan heb ik geen vast inkomen meer.
Wat als het misgaat?
Straks is mijn CV niks meer waard. 
Kan ik het wel?
maakte dat ik jaren bleef wikken en wegen. En eigenlijk dingen deed die ik wel  ‘prima’ vond, maar niet vanuit mijn hart kwamen. 

Hoe meer je leeft vanuit je hart, hoe beter jouw levensenergie kan stromen. Hoe meer energie je hebt. Je hebt meer te geven aan jezelf en aan anderen. Je trekt meer aan wat past bij jou, zonder het gevoel te hebben er heel hard of geforceerd voor bezig te hoeven zijn. 

Waar ik vroeger zelf een allergie had voor alles wat maar enigszins zweverig overkwam, heb ik tegelijkertijd altijd interesse gehad voor persoonlijke groei, bewustwording en verdieping. Noem het spiritualiteit. 
Uiteindelijk is het voor mij juist heel nuchter. Aanvaarding van wat er is, maar vooral ook van jezelf. Zelfkennis en -acceptatie zet mij juist sterk met beide benen op de grond.  

Ik vind het mooi om dit door te geven aan anderen. Op een nuchtere manier. In het weekend gaan we er verder op in. Geven we handvatten mee door middel van yoga, verdiepingsoefeningen en meditatie. Waarin je leert onderscheid te kunnen maken tussen wat komt vanuit het hoofd en wat vanuit het hart. 

En daarnaast een weekend waarin er ook tijd is om heerlijk te ontspannen, tijd voor jezelf en lekker eten! 

Meer weten over het weekend en het programma? Lees hier meer