Deze week Annemarie Paol in De Lifestyle van…

Annemarie Paol is coach en trainer bij Paol Counseling. Ze geeft lezingen, workshops en trainingen over Zelfzorg, zelfliefde in de praktijk, aan de hand van de Zes gebieden van Zelfzorg. Omdat goed slapen, eten en bewegen niet voldoende is. En ruimte nemen en grenzen stellen niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Wat haar werk anders maakt is het betrekken van de relatie tussen lichaamshouding en levenshouding in haar werk. Ook je manier van bewegen en jouw manier van bewegen door het leven. Haar praktijk vind je in hartje Haarlem. Haar eerstvolgende workshop is 7 september in Huis ter Kleef in Haarlem.

De lifestyle van… Is ontstaan vanuit het idee dat we ván elkaar en mét elkaar kunnen leren. Er is niet 1 perfecte manier die voor iedereen werkt. Juist die verschillende visies maken het zo leuk en waardevol. Jij kunt er precies uithalen wat jou aanspreekt! 

Wat is jouw ideale lifestyle?

Idealiter zou ik minder uren werken en meer vrije tijd hebben. Dan heb ik precies genoeg ruimte voor mezelf en mijn dochters. Ik zou in een rustige buurt in een gezellig huis wonen met scharrelende kippetjes in de tuin. Een groene omgeving rondom me. Een leuke stad wel lekker dichtbij. Niet te veel spullen, lekker opgeruimd maar toch warm en aangekleed. Achterin de tuin heb ik een praktijkruimte waar ik cliënten en ook groepen kan ontvangen. Daar kan ik ook zelf pilates en yoga doen. Ik wandel en fiets veel in de omgeving. Meestal tref je me in en rondom mijn huis in casual jeans met shirt, een vest en All Stars. Des te leuker vind ik het om me op te maken en leuk aan te kleden als ik erop uit ga. Ik krijg veel vrienden en familie over de vloer. Zo lang mijn jongste dochter thuis woont heb ik een heerlijke lat-relatie met een geweldige man.

En hoe is het in de werkelijkheid?

Mijn huidige situatie laat zien dat ik nog wel moet goochelen met de uren in mijn week. Ik moet strak plannen om zowel mijn parttime baan én eigen werk als coach en trainer én genoeg tijd als moeder én voor mezelf, vrienden en familie te hebben. Ik huur een huis omdat ik nog niet kan kopen. Ik heb een heerlijk huis maar met te hoge maandlasten en wat drukjes om me heen in de straat. Wel in een super stad, Haarlem. Het is vaak een bende thuis maar wel gezellig. In de tuin geen kippetjes, wel megaveel onkruid. Ik kan er toch lekker koffie of een wijntje drinken en genieten van de zon. Die casual kledingstijl heb ik al en ik houd nu ook al van uitpakken met kleding en make up als ik uitga. Ik zeg altijd maar dat die man er allang is voor mij, alleen hebben we elkaar nog niet ontmoet. Of wel maar weten we het nog niet van elkaar. Sinds kort ben ik aan het daten en ik geniet daar onwijs van.

Omschrijf jezelf in 5 woorden.

Warm, oprecht, kwetsbaar, sterk, rebels.

Wat mij vooral typeert zijn mijn uitersten.
Iedereen die mij aardig kent weet dat ik net zo rustig als wild kan zijn. Evenzo zo mild als scherp. En zeker ook zo lief als kattig. En zo kan ik nog wel wat variaties noemen. Niet voor één gat te vangen zeg maar. Ik heb een rijk gevoelsleven en een breed scala aan manieren waarop zich dat uit. Never a dull moment.

Wat vind jij het allerleukste om te doen?

Als ik maar één ding mag noemen kies ik dat ik mensen letterlijk en figuurlijk in beweging zetten het allerleukste vind. Of dat nou mentaal of fysiek is, ik geniet me dan altijd helemaal gek.

Hoe ziet een doorsnee dag van jou eruit? En wat eet je dan vooral?

Een doorsnee dag is een mix van werk, zorg voor mijn jongste nog thuiswonende dochter Lee, zij is er om de week. Dan ook aandacht voor Witte Herder Boris, die ook met co-ouderschap meebeweegt. Ik lees en schrijf wat. Zet me toe tot het huishouden, daar ben ik geen groot fan van. Op dagen met meer vrije tijd spreek ik graag af met fijne mensen waar ik energie van krijg. Zeker in de week dat Lee niet bij me is dan ben ik wat socialer. Anders is het toch veelal werk en zorg.

Ik eet vrij simpel en traditioneel. Uiteraard doe ik dat zo gezond mogelijk. Ik ben geen hippe kitchen chick. Meer van de ouderwetse schijf van vijf. Dat verraadt misschien een beetje mijn leeftijd.

Wat zou je graag nog willen ontwikkelen bij jezelf en waarom?

Ik zou graag beter willen worden in huishouden en boekhouden, oh hemel wat zou dat fijn zijn.
Verder heb ik mezelf de laatste tien jaar enorm ontwikkeld op persoonlijk vlak en dat zal ik altijd blijven doen, gaat vanzelf. Ik houd ontzettend van leren en weten, ben nieuwsgierig geboren dus dat gaat nooit over.

Wat zou je het liefst anders zien in de wereld?

Ik zou graag minder willen zien dat mensen handelen vanuit ego, dus ik wil meer zielsverbindingen zien. Zoveel mensen verbergen wat echt in ze omgaat. Of ze voelen het überhaupt niet. Dan zie ik lopende hoofden in plaats van dat ze hun hele lichaam voelen en alles wat zich daar afspeelt aan gevoel en informatie over zichzelf. Daarnaast zijn er nog veel mensen die handelen uit angst, dus om dingen te voorkomen, in plaats van om dingen te creëren. Hiermee zeg ik niet dat ik dat zelf niet ook soms doe, in slechte momenten. Maar ik probeer me daar dagelijks bewust van te zijn.

Waar ben je dankbaar voor?

Ik ben immens dankbaar voor de prachtige dochters Teddie van 20 en Lee van 13 jaar uit mijn huwelijk. Dat huwelijk mislukte maar daarna ben ik zelf als mens wel beter gaan lukken. Een niet aflatend proces. Mijn dochters uit die relatie zijn het mooiste cadeau dat ik me kan bedenken. Beide zonnetjes, prachtige spiegels, inspirerend, knappe koppen, wijze mooie bijzondere jonge vrouwen.

Verder ben ik dankbaar voor hulp die ik kreeg van een bijzondere zorginstelling in een periode dat het niet goed met me ging. Ik heb topzorg mogen ontvangen en dat is niet vanzelfsprekend. Voor mij was het life changing, ook om een bepaalde kwetsbaarheid te accepteren die nu eenmaal bij me hoort. Dat traject is mede bepalend geweest voor het pad dat ik nu bewandel.

Als geld geen rol meer zou spelen, wat zou je dan doen?

Ik zou dat leven creëren dat ik bij je eerste vraag beschreef, qua wonen. Vooral een heerlijke woonkeuken, daar verlang ik naar. Daarnaast zou ik onmiddellijk stoppen met de parttime baan in de mode die ik nu nog heb. En dan honderd procent zeker blijven doen wat ik nu doe aan coaching en trainingswerk. Dat is wie ik helemaal ben, ik zou niets anders willen. Alleen zou ik dan veel tijd besteden aan datzelfde maar onbetaald werk in gevangenissen, op plekken waar ik kinderen kan helpen die getroffen zijn door de oorlog, en mijn werk inzetten voor eenzame ouderen. Met een infuus aan zelfliefde, lichaamswerk, muziek en dans, zou ik moois willen verspreiden. En reizen, dat deed ik nog weinig.

Wat is je guilty pleasure?

Ik ben stiekem dol op country love songs, heb er een speciale speellijst van, lekker hoor. Mama met haar boerenmuziek wordt er wel eens gekscherend gezegd door mijn dochter. Wat eten betreft houd ik serieus veel van bitterballen. En van die ouderwetse rose met gele snoep spek, waarvan er twee aan elkaar zitten. Vreselijk! Lekker. Verder houd ik alleen van keurig nette gezonde normale dingen. Not.

Wat is jouw favoriete healthy recept? Wil je deze met ons delen?

Een vriendin van me nam laatst een super lekkere salade mee.

Baby spinazie, spitskool, avocado, baby rode bietjes, geroosterde pijnboompitten, ceasar dressing. Super simpel maar lekker en gezond.

Mijn favoriete recepten wisselen trouwens razendsnel.

Wat zou je anderen als tip willen meegeven voor een gezond en gelukkig leven?

Zet jezelf wat vaker voorop.

Daar ben ik zelf vrij laat in mijn leven mee begonnen omdat ik mijn waarde en eigen wil niet goed voelde. Wat had ik daar graag eerder over geleerd. Zelfliefde is een geniaal gezond medicijn voor jezelf en daarmee daarna voor al je relaties. Wanneer je jezelf echt liefhebt ga je beter voor jezelf zorgen, gezonder leven en gezonder contacten aan. Het is er nooit te laat voor. Dag voor dag. Stap voor stap.

Dank je wel Annemarie!

Neem eens een kijkje op haar website!