Blog geschreven door: Robin van der Aa

“Had ik maar niet zo hard gewerkt, dan had ik meer tijd gehad voor mijn gezin en andere geliefden.” Een van de vijf dingen waar mensen op hun sterfbed het meeste spijt van hebben: te veel gewerkt en te weinig aandacht voor hetgeen dat echt belangrijk in je leven is. Dit is gebleken uit een onderzoek dat gedaan is over honderden mensen op hun sterfbed en is samengebracht in een boek: ‘Als ik het leven over mocht doen’ van Bronnie Ware.

Ik stel mezelf vaak die vraag: waarom werken we in godsnaam zo hard? Waarom maken we ons leven soms zo ingewikkeld? Er is zoveel meer in het leven als werk. Het is zo zonde als je leven draait om werk en je elke week weer toeleeft naar het weekend.

Al vrij snel in mijn leven merkte ik dat fulltime werken niks voor mij was. Elke avond plofte ik als een zoutzak op de bank en het weekend had ik nodig om bij te komen van de werkweek. Ik had weinig energie om te sporten of af te spreken met vriendinnen, zelfs het lezen van een boek koste me na een werkdag vaak te veel moeite. Tijdens die periode had ik nog geen idee dat dit eigenlijk mijn eigen keuze was. Ik ben opgegroeid met het idee, en gestimuleerd door de maatschappij, dat hoe harder je werkt hoe beter. Als je hard werkt ben je waardevol en dan ben je succesvol. Misschien als je ziek bent, of moeder bent, is het acceptabel om minder te werken, maar als je jong en gezond bent werk je gewoon fulltime.

Maar waar komt die gouden regel van 5 dagen werken en 2 dagen vrij eigenlijk vandaan? Wat maakt dat dat wordt gelinkt aan een succesvolle carrière? De 5-daagse werkweek is bijna 100(!) jaar geleden, in 1922, bedacht door Henry Ford die besloot de werkweek van 6 dagen te reduceren naar eentje van 5 dagen waarop maximaal 8 uur per dag gewerkt werd.

De wereld verandert razendsnel, maar op het gebied van productiviteit en gezondheid op werk verandert er bar weinig. Ondertussen schieten de burn-out klachten als paddenstoelen uit de grond. In Nederland kampen bijna 1,5 miljoen mensen met burn-out klachten (volgens Burn-out Poli). Niet alleen vanwege werk, want we leggen de lat voor onszelf op alle gebieden tegenwoordig erg hoog en daarbij zijn we 24-7 bereikbaar (ook voor onze werkgever, klanten en opdrachtgevers) en hebben we continu informatie tot onze beschikking. Maar werk is zeker een onderdeel daarvan.

Ik had niks met die gouden regel. Fulltime werken gaf me enorm veel stress, weinig energie en het voelde alsof ik in een keihard rijdende trein zat en m’n leven aan me voorbij ging. ‘Maar als je niet hard werkt, dan ben je lui’ zei een stemmetje lange tijd in m’n hoofd. Een baan die leuk én ontspannen is die bestaat simpelweg niet, dacht ik. Van dit idee raakte ik nog meer gestrest. Ik merkte namelijk dat elke week veel en hard werken niet voor mij was weggelegd: het was overweldigend, ik was constant moe en had weinig energie. Ik schaamde me in eerste instantie en voelde me zwak dat ik fulltime werken niet aan kon. Er zijn mensen op deze wereld die veel harder werken in veel slechtere omstandigheden. Wat geeft mij het recht om te klagen dat ik vind dat ik te hard werk?

Maar ik dacht ook: wanneer is het genoeg? Wanneer ga ik stoppen met keihard over m’n eigen grenzen heen te gaan? Wanneer accepteer ik dat ik niet tegen stress kan? Zo wilde ik niet langer mijn leven leiden. Ik wilde minder werken, meer rust en meer genieten.

Ik ben bevoorrecht met het feit dat ik de keuze heb om te doen wat ik leuk vind in plaats van te werken om te overleven. Dan ben ik toch gek als ik dit niet doe?

Ik ben ambitieus en zet me in om de wereld een mooiere plek te maken, maar dit wil ik niet doen door mee te doen aan de ratrace (hard werken, geld verdienen en spullen kopen die je niet gelukkig maken). Ik wil een leven creëren buiten de ratrace waarin ik tijd en ruimte heb om te bedenken hoe ik op een slimme manier kan werken en geld verdienen met iets dat mij voldoening geeft. Zodat ik op het eind van mijn leven in ieder geval niet hoef te zeggen: had ik maar niet zo hard gewerkt en tijd gemaakt voor dingen in het leven die écht belangrijk zijn.

Heb jij ook behoefte aan een beter balans tussen werk en privé? Zou je ook meer willen genieten en minder toeleven naar het weekend? Een eerste stap is om te bedenken wat de reden is dat je fulltime werkt. Wordt dit misschien verwacht door je werkgever, kun je daar dan over in gesprek gaan? Of denk je dat je dat geld nodig hebt? Bekijk je uitgavenpatroon dan eens goed, heb je ook echt al die spullen nodig?

Op 7 september geeft Robin van der Aa een workshop ‘Minder werken, meer leven’ waarin je aan de slag gaat met verwachtingen van anderen loslaten, werken aan oude overtuigingen en gaat kijken hoe jij al de eerste stappen kunt zetten naar een leven waarin je meer tijd maakt voor wat je echt belangrijk vind. Voor meer informatie: https://robin-van-der-aa.myshopify.com/products/7-09-workshop-minder-werken-meer-leven