Ben jij blij dat de feestdagen voorbij zijn? Of had het wel wat langer mogen duren? Als we de liedjes moeten geloven is het tenslotte: “the most wonderful time of the year!”
Hoe heb jij het dit jaar ervaren?

In werkelijkheid zijn er namelijk ook veel mensen die de feestdagen niet zo leuk vinden. Die zich juist rond die tijd, waar alles juist zo mooi en leuk ‘moet’ zijn, erg eenzaam kunnen voelen. Vooral ouderen of alleenstaanden bijvoorbeeld.

Maar zelf heb ik de feestdagen ook niet altijd als de leukste tijd ervaren.  Dit had vooral te maken met de verwachtingen die ik er zelf bij had. Ik wilde het die dagen zo graag allemaal ‘perfect’ hebben. Maar ondertussen heb je dikke stress over wat je gaat koken, met wie je het uiteindelijk gaat vieren, wie er wel of niet komt, wat je aan moet, of je de kado’s nog wel op tijd kunt scoren, enzovoort (en ja, dat kúnnen echt grote problemen lijken 😉 ). Voor je er erg in hebt, zijn de dagen voorbij. En genieten…?  Niet bij stil gestaan.  

Met Oud & Nieuw hetzelfde verhaal. Wat ik heb ik vaak gedacht, díe avond toch echt het grootste feest van het jaar te gaan beleven. De hele avond wachtend op het moment dat hét feest ging beginnen. Ook dat moment kwam niet.

Hoe moeilijk kunnen we het onszelf maken?
Het heeft alles te maken met verwachtingen.

Leg je verwachtingen zo laag mogelijk. Of verwacht als het even gaat: niks! Ga alles blanco aan en het loopt zoals het loopt. Het hoeft ook niet allemaal voortdurende ‘bliss’ te zijn. Dat is het dagelijkse leven ook niet, dus waarom die dagen ineens wel? Hou ook niet alleen maar rekening met wat anderen verwachten of willen. Wat wil jij?

Zo ben ik vorig jaar weggegaan met kerst. Eerst twijfelde ik. Zou dit geen teleurstelling zijn voor familie? Maar je kan niet altijd iedereen tevreden stellen. En dit jaar was ik er weer vrolijk bij. En misschien wordt het dan zelfs des te meer gewaardeerd! 😉

Lekker om hier achteraf mee te komen denk je misschien. Dan kun je het in ieder geval meenemen voor volgend jaar.

Maar alle drukte, feest, oliebollen, veel eten & drinken en weet ik het wat nog meer, is voor nu even voorbij. Tijd voor RUST. Want deze periode van het jaar is de meest ‘yinne’ periode die er is. En volgens het boek: Leven met de seizoenen, die ik er vaak graag even bij pak, doe je er goed aan om het deze maand rustig aan te doen. Zie af van een overdaad aan klusjes, afspraken of andere bezigheden. Telkens vooral afremmen. Want, zo vertelt het boek:

“Dit is de tijd van de winterslaap. De tijd waarin de energie wordt opgebouwd zodat het leven als vanzelf kan terugkeren. De periode waarin iets uit niets geboren kan worden.

Wat is voor jou de juiste manier om ruimte te maken voor nieuwe dingen? Wat kun je laten, wat kun/wil je veranderen?”

Time to think….