Als ik de baas zou zijn van het journaal
Met mijn neefje luister ik Kinderen voor kinderen en dan zingen we uit volle borst de liedjes mee. Niet gedacht dat dit inspiratie zou worden voor een blog 😉 Maar het liedje over het nieuws: “Als ik de baas zou zijn van het journaal, dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever..” leidde tot gespreksstof. En toen vorige week een vriendin van mij er ook over begon, deed het me meteen weer denken aan het feit, dat ik al lang geleden gestopt ben met het volgen van het nieuws. En dit niet zonder reden… Ik geloof dat het nieuws wat vaker overslaan, bijdraagt aan meer geluk en rust. 

Zo zijn er periodes geweest dat ik super veel onrust voelde in mijn lijf en niet kon plaatsen waar dit vandaan kwam. Een hoge ademhaling, snelle hartslag, snel piekeren en angst. Vrolijk met de trein zat er niet meer in, want dan dacht ik na over eventuele aanslagen. Tenslotte zag ik haast elke dag ook wel iets over terreur voorbij komen. Het leek wel of mijn systeem hier onbewust alert op was. 

Je moet toch wel op de hoogte zijn van wat er gebeurd in de wereld?
Vooral toen ik op kantoor werkte, had ik het idee wel goed op de hoogte te moeten zijn van de algemene ontwikkelingen. Ook voor mijn algemene kennis kon dit toch niet ontbreken, dacht ik. En actualiteiten zijn altijd een makkelijk onderwerp om te bespreken, helemaal als je bijvoorbeeld op klantbezoek gaat. Stel dat iemand ergens over begint, ik daar niet over mee kan praten en helemaal niet op de hoogte ben? Ik vond dat dan toch wel gênant ofzo…

Negativiteit trekt onze aandacht
Op een gegeven moment ging ik mij beseffen dat het nieuws mij een hoop onrust gaf. Ik zag vooral een ‘boze wereld’ en met die gedachte werd ik er zelf ook niet leuker op. Het wakkerde angst in mij aan. En dit is ergens ook vrij logisch. Het zien en horen van onrecht en pijn, roept negatieve gevoelens op. Deze activeren ons zenuwstelsel en maakt ook dat we ons angstig en onrustig kunnen gaan voelen. Ik besloot met het nieuws te gaan stoppen. Ik was er klaar mee. Het is vooral verdriet, ellende en negativiteit. Waarom dat is? Negativiteit trekt eerder onze aandacht en focus, vanuit ons oude overlevingssysteem… 

Toen ik er mee stopte, heb ik me ook afgevraagd of ik deed aan struisvogelpolitiek. Ik ben absoluut geen voorstander van ‘we doen alsof bepaalde dingen er gewoon niet zijn’. En ik ben me nog steeds bewust van wat zich afspeelt in de wereld. Maar wanneer we teveel bezig zijn met al die narigheid, krijgen we het idee in een boze en enge wereld te leven en zien we de mooie dingen haast niet meer. Naast de narigheid, gebeuren er ook heel veel goede en mooie dingen. Hoe zou het eruit zien, als we dat meer te zien kregen? En mensen zich ook minder bang zouden voelen?

Wat een rust zonder het nieuws
Stoppen met het nieuws volgen, heeft mij veel meer rust en tevredenheid gegeven. Ik ga gewoon met het OV, bezoek openbare plekken, zonder dat ik mij onrustig voel of nadenk over terreur. Simpelweg omdat ik er ook minder mee word geconfronteerd, dus het verdwijnt uit mijn systeem. Ik heb niet het idee veel te missen. Als er iets is wat ik móet weten, dan hoor ik het gauw genoeg. Ik zie vooral weer de mooie dingen in de wereld en denk dat Kinderen voor kinderen zelfs wel gelijk heeft.. 

“Als ik de baas zou zijn van het journaal, dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever, de hele wereld werd meteen een beetje liever..

Ik blijf h’m in ieder geval uit volle borst meezingen met mijn leuke neefje 🙂 

Last van onrust of angst (mede door het kijken van het nieuws)?

  • Stop een periode met het kijken van het nieuws om jezelf rust te geven. 
  • Wil je nog een beetje op de hoogte blijven? Kies 1 moment in de week waarop je een samenvatting leest of kijkt.
  • Kijk naar vrolijke en positieve programma’s.
  • Steek niet je kop in het zand voor narigheid. Besluit je wel op het positieve te richten. 
  • Zo cliché maar waar: wees zelf wat je zou willen zien in anderen en draag zo op jouw manier een steentje bij aan een mooiere wereld.

Blijf je een onrustig of ontevreden gevoel houden? Met eenvoudige ademhalings – en ontspanningsoefeningen breng je je zenuwstelsel weer tot rust. Meer weten? Bel of mail gerust info@amberhanning.nl of kijk op coaching voor stressreductie.