Less is more..
Een uitspraak die we allemaal wel kennen. En in veel gevallen is het ook zo.. Tenminste, dat vind ik wel… Houdt dit ook in dat ‘minder’ een voorwaarde is voor méér geluk? 

Want eerlijk is eerlijk.. worden we niet allemaal op z’n tijd heel blij, wanneer we spullen kunnen kopen voor ons huis of nieuwe kleding hebben aangeschaft? Ik kan daar toch echt wel happy van worden. Maar de keerzijde is natuurlijk wel, dat dit niet écht geluk is. Het zijn korte momentopnames die ons even goed laten voelen. Ik denk dat hier niks mis mee is, als je je hier bewust van bent en ook weet waar en wanneer je moet stoppen. Dat je niet altijd maar méér nodig hebt. 

Meer meer meer
Misschien is het vrouw-eigen, maar vroeger kon ik echt nooooit genoeg kleding hebben, of cremetjes, spullen voor in huis of andere prulledingen. Mannen hebben het meestal wat minder met die dingen maar zijn eerder van de gadgets enzo. De keerzijde van je geluk uit spullen halen is: je hebt nooit genoeg. Er komt namelijk elke keer wel weer iets nieuws op de markt en je kunt altijd wel bezig blijven. 

Mijn valkuil lag vooral bij kleding. Uitpuilende kast. Achteraf ben ik me gaan beseffen dat ik me in die tijd telkens goed en waardevol voelde als ik weer iets nieuws had. Maar me ook echt rot kon voelen als ik níet iets nieuws kon kopen. Op de lange termijn, gaf de behoefte om telkens nieuwe spullen aan te schaffen, mij heel veel onrust. 

Wat brengt het me?
Dit houdt natuurlijk niet in dat je nooit meer spullen kunt kopen, die je niet echt nodig hebt. Maar misschien eerder wat bewuster stil staan bij het feit: heb ik dit echt nodig? Waarom koop of doe ik dit nu? Draagt het op dit moment echt iets bij? Uiteindelijk levert het namelijk niet zoveel op, maar kost het wel heel veel. 

Nu gaat het in dit gevallen over het kopen van spullen, maar minimalisme of less is more (hoe ik het even noem), heeft natuurlijk betrekking op veel meer dingen. 

  • het kan ook betrekking hebben op werk, hierin moeilijk gas terug kunnen nemen
  • het kan betrekking hebben op je financiën 
  • of op bijvoorbeeld de indeling van je agenda 
  • de manier waarop en wat je eet 
  • en zo nog zat andere dingen waar té voor staat 

Opgeruimd staat netjes 
Zelf ben ik steeds bewuster stil gaan staan bij de dingen die ik doe en met welke reden. Het heeft er ook toe geleid dat mijn huis heel anders is ingericht. Ik doe heel graag spullen weg! Overbodige borden, pannen, of weet ik het wat nog meer, heb ik verkocht of weggegeven. Alleen de spullen die ik nodig heb of echt waarde hebben, staan er nog. En dit geeft mij super veel ruimte. Om mij heen en in me zelf. 

En dat is ook precies wat minimalisme doet: Het creëert rust en ruimte. 

Daarnaast blijft er meer geld op je bankrekening staan, ga je andere (en belangrijkere zaken) meer waarderen, is je huis sneller opgeruimd en ben je niet (meer) afhankelijk van materie. 

Ik ben voorstander van less is more. Bij mij draagt het bij aan meer geluk op de lange termijn! 

Ook proberen?

  • Ga eens door je kast /huis heen. Welke spullen gebruik je al langer dan een jaar niet meer? Doe het weg! Maak er iemand anders blij mee. 
  • Als je iets gaat kopen, in welke mood ben je? Is het nu hét moment om te gaan shoppen? Of is het misschien vanuit emotie, of om iets te verdoven en heb je straks spijt van je uitgaven….
  • Doe in ieder geval een kwart minder van wat je nu doet! Waarschijnlijk doe je dan alsnog veel… 😉 

Wil je minimalisme toepassen in je leven, omdat je meer rust zou willen ervaren? Misschien is de volgende blog dan ook wel iets voor jou.. Hoe zen ben jij?