Wintersport én 28 dagen-challenge. Dat is een leuke uitdaging wel. Want een drankje hoort er toch eigenlijk gewoon bij op de wintersport? Hoe denken jullie daarover?

Misschien valt het me nu meer op dan normaal, dat kan natuurlijk ook. Maar elk terras waar we een stop maken tussen het skiën door, zie ik vooral véél bier. Het ziet er wel heel gezellig uit! Ik voel me bijna bezwaard om een kopje thee te bestellen. Beetje suf voelt het. Zal ik niet gewoon “gezellig” meedoen?

Want ‘drinken’ wordt eigenlijk direct gekoppeld aan gezelligheid.

Maar is het ook echt zo dat het gezelliger is mét drank? Ik heb zelf namelijk het idee dat ik ook best gezellig kan zijn zónder, maar toch hoor je al snel, als je water bestelt in plaats van een wijntje: “wat ongezellig”. Wat als ik nou mijn water drink vanuit een wijnglas en mensen het ‘idee’ hebben dat ik meedrink? Zal het dan wel gezellig zijn? Het is toch best vreemd, hoe drinken er zo bij hoort en zelfs een bepaalde sociale druk met zich meebrengt.

Nou wil ik me hier absoluut niet onschuldig pleiten.

Want ja, er waren andere tijden. Ik kan me nog herinneren dat ik – begin 20-  meerdere keren heb gewerkt in het feestvierende Val Thorens. Daar heb ik heel veel drank gezien. Of gedronken, beter gezegd. En Flugels vooral. Daarom nu wel genezen denk ik! Ergens is het bijna knap. 😉  Ik vraag me nu vooral af: hoe dan? Hoe kon ik zoveel drinken op een avond, weinig slapen en de volgende dag weer lachend en fris op de berg staan? Zou dat echt alleen de leeftijd zijn?

Toch denk ik dat het ook een andere manier van leven is. Een andere mindset?

Wanneer je jonger bent, ben je je natuurlijk ook minder bewust. En drinken hoort er gewoon bij (kennelijk). Je doet automatisch meer mee met wat anderen doen. Het wordt sociaal geaccepteerd, gezien als onschuldig en normaal. Toen mijn interesse meer verschoof naar sporten en de invloed van je levensstijl op je gezondheid, paste het steeds minder in mijn leven. De dagen van de katers waren nou ook niet heel kwalitatief en waardevol en het ging ten koste van andere dingen die ik graag wilde doen, zoals het sporten en lesgeven. 

Wat is ‘normaal’?

Volgens het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) is de norm voor matig gebruik voor mannen <3 glazen per dag en voor vrouwen <2. Toch blijken velen meer dan 8 glazen per dag te drinken. (Ik denk de mannen hier op de wintersport zeker, maar verder geen oordeel)! 😉 Het vele drinken wat gebeurd op een feestje en vaak ook als onschuldig wordt gezien, terwijl er dan toch gemiddeld 10 glazen op een avond worden gedronken, heet met een mooi woord Binge-drinken. Ook dat heeft geen goede invloed op de gezondheid. Zo staan beiden vormen van alcoholgebruik o.a. in verband met ongevallen, hart-en vaatziekten, neurologische aandoeningen en alcoholafhankelijkheid.

Maar ik wil niemands pret bedrukken! En alcohol al helemaal niet volledig uit mijn of andermans leven verbannen, maar toch zijn het ook wel weer fijne reminders, om er helemaal oké mee te zijn om zo nu en dan een drankje af te slaan. Misschien zijn de verhalen iets minder spectaculair na een avondje water, maar je kunt tenminste wel nog alles na vertellen! 

Wat helpt om meer bewust om te gaan met alcohol: 

  • Las periodes in dat je helemaal niet drinkt en bepaal van te voren hoe lang deze periode duurt 
  • Schrijf jouw reden ergens op waarom je wilt minderen of even helemaal wilt stoppen
  • Weet van te voren wat je zegt tegen je omgeving als ze er naar vragen
  • Als je wel drinkt, spreek met jezelf van te voren af hoeveel glazen 
  • Drink water tussendoor 
  • Maak van drinken geen gewoonte, maar beperk het tot bepaalde gelegenheden
  • En als er dan toch een feestje voorbij komt, waarvan je weet dat je de grens van ‘matig’ overgaat, geniet ervan! Voel je niet schuldig en neem daarna sowieso twee alcoholvrije dagen met rust en gezond eten, zodat je lichaam kan herstellen.

Dan ga ik nu weer de piste op en geniet ik straks in het zonnetje van een heerlijk kopje thee! 

 

Wil jij je gezondheid verbeteren? Met 1 op 1 life-coaching, krijg je alle handvatten die je hiervoor nodig hebt!
Lees meer hierover via deze link. Bellen of mailen kan natuurlijk ook!