Misschien heb je weleens gehoord van klankschalen die soms bij yogalessen gebruikt worden. Dat kan al heel intens binnenkomen. Ik vergeleek de Gong dan ook steeds met de klankschalen. Door mijn lieve collega Vir, werd dan toch echt benadrukt dat het een werkelijk verschil was. 

Al vaker hoorde ik verhalen over de Gong. Ik wist dat je door middel van geluid in de ontspanning terecht kunt komen. Dat het ons lichaam beïnvloedt. Maar toen ik steeds vaker hoorde over de bijzondere uitwerking van de Gong wilde ik dit zelf ook gaan ervaren. 

Hoe werkt een Gong?

De klanken van de gong werken als een diepgaande massage, terwijl je in een staat tussen waken en slapen in komt. De trillingen dringen door in je lichaam en lossen blokkades op. Al zijn deze bij momenten zeer intens en luid, uiteindelijk ontstaat er een diepere rust en ontspanning op mentaal, emotioneel en fysiek niveau. 

De intensiteit van de Gong

Ik nam deel aan een sessie op een bijzondere en sfeervolle plek in Haarlem waar we in een kleine groep bijeen waren. Hoe dichter je bij de Gong zou gaan liggen, hoe intenser dit zou zijn. Ik besloot om zo voor de eerste keer maar een beetje in het midden te gaan liggen. Toen Vir begon met spelen, begreep ik al heel snel waarom ze zei dat dit niet te vergelijken was met klankschalen. Het was nog intenser. 

Het is ook lastig om te omschrijven, maar ik voelde direct hoe het geluid een effect had op mijn lichaam. Ik voelde trillingen door mijn benen gaan, heel apart. Ik kon nergens anders aan denken, het geluid nam alle aandacht in. Hierdoor kan je je volledig ontspannen. Van te voren was ik benieuwd of ik wel zo lang kon blijven liggen en naar ‘hetzelfde’ geluid kon blijven luisteren.

De tijd ging juist heel snel voorbij en het voelde eerder als een soort reis waarin je wordt meegenomen. Er waren momenten dat het geluid heel hard was. Op die momenten vond ik het zelfs een beetje angstig en wilde ik mijn ogen opendoen. Tegelijkertijd deed ik me ook beseffen dat het iets is wat in mij zat op dat moment. Een andere persoon in de groep, had bij hetzelfde geluid juist meer zoiets van: “kom maar op!” 

Tijd ging super snel voorbij

Het was voorbij voordat ik er erg in had en ik vond het jammer dat het was afgelopen. Niet alleen ik, maar ook de rest van de groep, moest echt even bijkomen en iedereen was echt super zen na deze sessie. Wat ik zo interessant vond, was de beleving van het geluid, de invloed op je lichaam en op je geest. Maar vooral ook hoe iedereen in de groep, het geluid van de Gong op een andere manier had ervaren. 

Ik kan alleen maar zeggen, een absolute aanrader om dit eens te ondergaan!