Heb je minder zin om je bed uit te komen?
Ben je sneller moe deze dagen?
Heb je minder zin om te bewegen of de deur uit te gaan?
En juist veel zin in eten en suikers?!

Misschien is het wel de winterblues… 😉

Vorige week kwam ik aan bij de sportschool om een les te geven en stond ik nog even bij te praten met mijn collega’s. Ik vertelde dat ik niet zo lekker was opgestaan. Het was echt “zo’n dag”. Waarmee ik eigenlijk bedoelde –  zo’n dag –  waarbij je aan de ene kant wel zin hebt om de dag in te gaan en je dingen te gaan doen, maar aan de andere kant ben je niet vooruit te branden. Ofwel: Zo’n dag dat je gewoon jezelf in de weg zit.

Omdat ik lessen en life-coaching geef, die met name ook te maken hebben met je fysiek en mentaal goed voelen, heb ik soms het idee dat ik dat soort dingen niet kan uitspreken. Maar terwijl ik er zelf over nadacht, bedacht ik me ook dat dat eigenlijk onzin is. En dat ik dat mezelf aanpraat.
Een politieagent rijdt ook wel eens te hard, een dokter is zelf ook wel eens ziek, een diëtiste eet ook weleens een patatje. En zo hoef ik ook niet 24/7 fysiek en mentaal voor 100% te functioneren. Het op die manier relativeren, geeft mezelf ook weer de ruimte om die gedachten of gevoelens er gewoon te laten zijn.

Op het moment dat ik het besprak met mijn lieve collega’s, merkte ik ook dat anderen zich erin konden herkennen. Misschien in dit geval ook wel stom toeval hoor, maar meerderen met mij die meer loom en minder fit waren. Uiteindelijk maakte dit dat we er best om moesten lachen. En gelukkig bleek ik niet de enige te zijn. 😉

Eenmaal thuis dacht ik dat het een dag later wel anders zou zijn. Maar bij het opstaan was het weer hetzelfde verhaal. Ik sprong absoluut niet bij het afgaan van de wekker volop enthousiasme het bed uit (oké, anders ook niet, maar in dit geval was het wel iets extremer dan anders). En ik dacht alleen maar: Nee, het is toch niet weer zo’n dag!? 

Het kwartje viel. Al is het officieel nog geen winter. Voor mij voelt het wel zo. En energetisch (volgens de Chinese geneeswijze) is de winter al begonnen. Door tekort aan licht wordt de biologische klok van je lichaam ontregelt. Je lichaam gaat bijvoorbeeld extra melatonine produceren wat het slaapmechanisme in gang zet. Er zijn ook wetenschappers die beweren dat de aanmaak van melatonine de productie van activatiehormonen negatief beïnvloeden. Hierdoor wordt er minder serotonine geproduceerd. Als logisch gevolg kun je minder zin hebben in dingen, juist wel meer trek in suikers en je sneller moe voelen.  Daarnaast is dit ook een periode waarbij we meer naar binnen keren en ons meer terugtrekken in ons huis. Soms worden we dan meer geconfronteerd met wat er in onszelf afspeelt in plaats van periodes waar we meer afleiding hebben. 

Al met al, hoort het dus ook een beetje bij de periode. Wel reageert de één gevoeliger op minder daglicht dan de ander. Gewoon lekker omarmen, kaarsjes aan, huismussen en met een dekentje op de bank. Maar…hoe fijn dat ook is en hoe dit weer daar ook om vraagt: Geef er ook niet teveel aan toe want dan heb je kans dat je helemaal niet meer van de bank komt.

Tips:
– blijf niet te lang liggen in de ochtend
– doe dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt
– haal niet teveel lekkers in huis om te voorkomen dat je je teveel toegeeft aan je suikerbehoeften
– neem extra suppletie (zie mijn vorige blog)
– blijf bewegen en ga hierbij het liefst naar buiten! Al is de drempel nu wat hoger, als je eenmaal bent geweest kun je daarna nog meer genieten van het binnen zitten met de kaarsjes aan

En mocht het echt allemaal niet helpen, misschien moet je je dan maar toegeven aan een lange winterslaap…