Tip 1: Doe een yoga challenge

In 2008 volgde ik mijn eerste yogales. En hoewel ik yoga vanaf het begin af aan heel fijn vond, was het pas in 2012 dat yoga echt een dagelijks onderdeel van mijn leven werd. Dat dit in 2012 wel gebeurde kwam denk ik doordat ik had besloten te gaan voor een yoga challenge, waarmee het dagelijks yoga beoefenen vanzelf een gewoonte werd.

Mijn aanleiding voor deze yoga challenge was een hoop stress gecombineerd met een korte vakantie (waarbij ik thuis zou blijven) in het vooruitzicht. Ik had in eerdere yogalessen wel al ervaren hoe de stress hier van me afgleed en voelde dat dit op dat moment heel erg hard nodig was. Ik redeneerde dat als je bij een yoga retreat meestal twee lessen per dag volgt, ik toch ook wel voor 10 dagen één les per dag zou kunnen volgen bij de plaatselijke bikram yoga studio. Ik koos meteen voor een ongelimiteerde maandkaart, zodat ik eventueel nog wat lesjes zou kunnen volgen in de weken na mijn vakantie.

Waar ik echter niet op had gerekend was dat ik niet meer wilde stoppen. Na 10 dagen besloot ik er een 30 daagse van te maken. Op dag 14 stelde ik dit weer bij naar een 100 daagse bikram yoga challenge: hierbij volg je voor 100 dagen lang iedere dag een bikram yogales. Het gevolg? Ik had meer rust in mijn hoofd, minder stress, wist beter prioriteiten te stellen, m’n lichaam stelde het op prijs en vooral… ik was vrolijker!

Na die 100 dagen ben ik sindsdien gemiddeld vijf keer per week yogahoudingen blijven beoefenen. Eigenlijk hoef ik er niet meer zo over na te denken. Het is echt een gewoonte geworden dat ik, net zoals tandenpoetsen, gewoon doe.

Uit onderzoek is gebleken dat het wel 66 dagen kost om een gewoonte te creëren, wat een stuk meer is dan de 21 dagen waar vaak vanuit wordt gegaan. Maar als 66 dagen een te grote stap lijkt, kan je dus ook beginnen met een kleinere stap. Voor mij persoonlijk werkte het heel goed om m’n challenge met de tijd uit te breiden van 10 naar 30 en uiteindelijk 100 dagen. Juist doordat ik ondertussen al ervaarde wat het voor me deed en de stap voor meer commitment kleiner was geworden.

Tip 2: Ga voor een yogastijl die jou de volgende dag naar je mat laat terugkeren

Tegenwoordig zijn er zoveel soorten yogastijlen. Zelf geloof ik dat alle yogastijlen goed zijn en dat het meer om gaat dat de stijl (op dit moment) bij jou past. Een goede indicatie hiervoor is of het een stijl is die jou (makkelijker) iedere dag je yogamat laat opzoeken.

Voor mij is dit bikram yoga, waarbij je een vaste serie van 26 yogahoudingen en 2 ademhalingsoefeningen uitvoert in een verwarmde ruimte, waarbij je iedere houding op je eigen niveau kan meedoen. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om ashtanga, vinyasa, kriya yoga en yoga nidra te beoefenen. Deze vormen beoefen ik dan ook daarnaast, maar het is bikram yoga die zorgt dat ik (bijna) dagelijks yoga blijf beoefenen. Zelf denk ik dat het mooi is dat er zoveel verschillende yogastijlen zijn, zodat er altijd wel een stijl is die bij je past. Dus het is zeker de moeite waard om eens wat verschillende stijlen te proberen!

Over Aimée Kuntz

Aimée is de oprichtster van YogaHabits, een mooi online yoga platvorm. Met YogaHabits heeft ze geweldige yoga merken zoals K-DEER, Teeki, Noli, LaLa Land, Onzie en Dragonfly naar Nederland gehaald, welke verkrijgbaar zijn in de YogaHabits shop. Yogakleding die er niet alleen mooi uit ziet, maar ook perfect zit en gemaakt is door bedrijven met mooie yogawaarden.

Daarnaast schrijft ze regelmatig blogs voor de ‘YogaHabits, habits worth creating’ blog op de website. Recent heeft ze bovendien het e-boek “Relax Into action | Volop energie met een yoga lifestyle’ uitgebracht, welke je via deze link kunt kan aanvragen bij YogaHabits.

https://www.yogahabits.nl/