Wat mag je nog wél eten?
Ik kan heel goed begrijpen dat mensen soms niet meer weten wat ze nu nog wel kunnen eten, zonder dat je vanuit een andere bron weer hoort dat het toch niet zo goed blijkt te zijn voor je. Er zijn veel verschillende visies en opvattingen over gezonde voeding en diëten en je leest steeds meer over wat wel en niet goed voor je is. Hieronder alleen al een aantal voorbeelden die nogal verwarrend kunnen zijn:
Een paar jaar geleden werd er gezegd dat je niet teveel eiwitten moest eten, elke dag een ei zou ook niet goed zijn. Nu hoor je heel veel mensen over eiwitrijk voedsel. Veel eiwitten en weinig koolhydraten. Maar te veel eiwitten zijn toch weer niet goed voor je nieren?
Melk is jarenlang geadviseerd, nu wordt er gezegd dat het schadelijk is voor ons. Maar nog niet zo lang geleden kreeg ik zelfs melk geadviseerd door een diëtist in het ziekenhuis van de Maag-Darm-Lever afdeling. Een andere specialist uit Duitsland beweert dat melk zelfs goede eiwitten bevat die wij juist goed kunnen verdragen. En dat tegenover de andere verhalen dat het bijvoorbeeld teveel caseïne bevat en dit weer een factor is voor allerlei ziektes.
Diezelfde diëtist raadde mij aan om een fles bak en braad te gebruiken om in te bakken aangezien hier omega’s aan toegevoegd werden vertelde ze, maar ik lees de laatste tijd niet anders dat ik juist zou moeten bakken in bijvoorbeeld kokos- of olijfolie omdat deze o.a. de goede vetten bevat.
Maar ook daarin heb je verschillen! Want je moet wel oppassen welke olie je wel of niet kunt verhitten, want het verhittingsproces doet ook de samenstelling van het product weer veranderen. Bij een te hoge verhitting kunnen er zelf toxische stoffen vrijkomen.
Honing wordt aangeraden als suikervervanger, bevat goede voedingsstoffen, maar de ander raadt honing weer af omdat het een hoge glycemische lading heeft.
Het water uit flesjes zou beter voor ons zijn dan water uit de kraan. Nu zijn er weer artikelen dat het drinken van water uit plastic flessen zelfs sterk wordt afgeraden. Om het breken van het plastic tegen te gaan wordt het plastic voorzien van weekmakers die het veerkracht geven en elasticiteit. Deze giftige stoffen lekken in ons o zo zuivere drinkwater.
Daarnaast is het ook verstandig om bepaalde voedingscombinaties te vermijden zoals zoet met zuur (banaan en sinaasappel), of zoet met zetmeel (boterham met jam).
En vermijd daarnaast de e –nummers, eet biologisch, geen suikers …….
Oja, en je kunt de etiketten op producten ook niet meer geloven want hier zitten ook vele haken en ogen aan!
Het wordt er niet makkelijker op in ieder geval. Als je op zoek wilt naar een nieuwe en gezondere levensstijl, hoef je ook niet alles in één keer drastisch om te gooien. Het belangrijkste is bewustwording. Vergroot je kennis en pas datgene aan dat voor jou haalbaar is. Je hoeft niet gelijk álle e-nummers te schrappen, maar wanneer je je bewust bent van waarom iets niet goed is voor je, zal je ook sneller naar een gezondere variant grijpen. En bedenk altijd dat alles (iig veel) dat in de supermarkt te vinden is, er niet ligt om jou gezond te krijgen. Hun drijfveer is geld verdienen.
Ik heb voor jou een aantal tips en weetjes op een rij gezet voor als je op zoek bent naar een gezondere levensstijl.
1. Hoe meer ingrediënten op de verpakking staan, hoe slechter. Dan hoef je eigenlijk niet eens te weten wat het allemaal precies betekent. Een hele waslijst met ingewikkelde namen betekent vaak niet veel goeds. Daar waar de ingrediëntenlijst mee begint, zit het meeste van in.
2. Zoek eens op jouw producten hoe vaak je E621 tegen komt. E621 heeft een neurotoxische (schadelijk voor de hersenen) en een eetlustverhogende werking. Het verstoort het hormoonsysteem dat zorgt voor een honger- en verzadigingsgevoel. Hierdoor kun je er van dóór blijven eten. Veel gebruik hiervan kan voor allerlei klachten zorgen. Daarnaast wordt bij inname van deze smaakversterker afvallen erg lastig en soms zelfs haast niet mogelijk. Dit E-nummer heeft veel schuilnamen waaronder: Mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat Wil je meer weten over schadelijke E-nummers, bekijk deze link.
3. Vermijd glucose-fructosesiroop: een suikervervanger dat veel gezondheidsrisico’s met zich mee brengt en aan veel producten wordt toegevoegd.
4. Voed jezelf i.p.v. te vullen: het is eigenlijk zonde om iets te eten dat weinig tot geen voedingswaarde bevat. En je zult merken dat wanneer je meer ‘volwaardige voeding’ eet, je ook minder trek zult hebben en meer verzadigd zal zijn. Eten met weinig voedingswaarde zoals suikers, zorgen er alleen maar voor dat je weer sneller trek hebt en steeds het gevoel hebt dat je niet ‘vol’ zit.
5. Skip je dieet. Ik vind ‘dieet’ het verkeerde woord. Diëten zijn tijdelijk en mensen die vaak diëten blijven meestal jojo-en. Diëten verkopen omdat mensen er een houvast aan hebben. Uiteindelijk gaat het om gedragsverandering en een blijvend bewust eetpatroon. Stap je over op een gezonde levensstijl, val je van zelf af. Als dit je zelf niet lukt, zoek iemand die je hierbij kan helpen.
6. Eet zoveel mogelijk biologisch. Een paar jaar terug dacht ik dat het wel meeviel qua hormonen en gifstoffen in en op ons voedsel. Nu ik meer kennis heb opgedaan streef ik er echt naar zoveel mogelijk biologisch te eten. Om ons groente en fruit mooi te houden wordt het enorm bespoten. De wettelijke normen van de gifresten op ons groente en fruit beschermen onze gezondheid niet. Probeer daarom je groente en fruit goed te wassen of te schillen. Vlees eet ik zelf alleen nog biologisch. Los van alle bende die de beesten binnen krijgen, en wij daarmee ook, vind ik het verschrikkelijk hoe ze behandeld worden. Zolang mensen hier hun ogen voor blijven sluiten, blijven dieren op die slechte manier behandeld worden. Alleen voor dat stukje vlees op ons bord.
7. Er zijn veel groene stickertjes die het idee wekken dat de producten biologisch zijn. Producten met een Ekokeur merk zijn biologisch. Deze worden gecontroleerd. Verboden bij biologisch: preventief gebruik van hormonen en antibiotica, kunstmest en kunstmatige kleur en smaakstoffen.
8. Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde (bewerkte) suikers. Dit zijn dikmakers en het is ongezond. Deze suikers zitten vooral in koekjes, gebak, snoep, witte pasta’s enz. Lees hier meer over in mijn voorgaande blog.
9. Vermijd overmatig zout, transvetten en verzadigd vet.
10. Varieer! Iedere stof kan schadelijk zijn wanneer je er teveel van binnen krijgt. Wissel zo veel mogelijk het gebruik van je voedingsmiddelen af.
11. Weg met de magnetron: deze laat de voedingswaarde van je voeding bijna tot het nulpunt dalen, sommige voedingsstoffen die overblijven kunnen zelfs kankerverwekkend zijn.
12. Wanneer je het simpel stelt: “blijf zo dicht mogelijk bij de natuur zelf”.
13. Wil je weten hoe jouw lijf op een bepaald product reageert? Zoals bijvoorbeeld bij melk? Schrap het ongeveer 2 weken volledig uit je voedingspatroon. Kijk of je verschil ervaart. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld gluten.
14. Drink veel water op een dag en… beweeg! Je hoeft echt niet uren in de sportschool rond te hangen. Kies een work-out die je leuk vindt. 2 a 3 keer in de week een half uur bewegen doet al heel veel met je!
15. Weeg voor en tegens met elkaar af. Ik hoor ook wel: “mijn opa is 80 geworden met elke dag een borrel en vette hap”. Dat kan ook. Deels zijn dingen genetisch bepaald, maar met voeding kun je wel je gezondheid beïnvloeden. Maar wanneer jij elke dag met tegenzin en lange tanden je rauwkost eet, is het ook niet gezond. Dus, geniet van je eten. Probeer bewust te kiezen. Kies je eigen middenweg!