Al van jongs af aan vind ik paarden echt fantastisch. De ‘paardenmeisjes’ begrijpen denk ik zonder woorden het gevoel. Toen ik de mooie plaatjes en inspirerende teksten op Instagram voorbij zag komen van Anouk met haar paarden, werd mijn aandacht dan ook meteen getrokken. Anouk zet paarden in voor haar coachings die zij combineert met haar eigen ontwikkelde hoogbewustzijn en intuïtie. Ik werd steeds nieuwsgieriger naar wat ik van de paardencoaching zou kunnen leren. Ik kreeg contact met Anouk, wat meteen goed voelde en al gauw was de afspraak gemaakt!

Je kunt de coaching ingaan met een hulpvraag of thema. Ik had niet iets specifieks wat ik wilde inbrengen, maar blanco instappen was ook mogelijk. Dus dat werd het dan! Waar ik echt geen ochtendmens ben, ging mijn wekker vroeg voor deze afspraak, want Anouk geeft de coaching op een mooie plek vlak bij Breda. Dus ik moest even een stukje rijden. Maar ik werd voor de wekker wakker, was er de avond van te voren al mee bezig en echt mega benieuwd. Al is het trouwens ook mogelijk dat Anouk op locatie komt als je een eigen paard hebt! Maar daar wacht ik dus nog op.. 😉

Eenmaal aangekomen op locatie werd ik enthousiast ontvangen en voelde het meteen vertrouwd. Leuk om te zien dat hetgeen wat Anouk op Instagram naar buiten brengt, ook echt overeenkomt met hoe het is wanneer je haar ‘live’ ontmoet. Omdat ik blanco de coaching in ging, had ik ook niet echt verwachtingen. Nou misschien stiekem wel een beetje: dat de paarden zouden spiegelen dat het allemaal wel lekker gaat. Want ondanks dat het natuurlijk nooit allemaal alleen maar ‘bliss’ is, voel ik me over het algemeen heel blij en tevreden.

Toen we het weiland inliepen, waar de 4 paarden in stonden te grazen gebeurde er al van alles. In de verte waren er paarden aan het rennen en in het weiland kwamen ze me even begroeten. Eén checkte even mijn voeten. Anouk vertelde dat dat gebeurde om te voelen of ik wel geaard was. Paarden zijn dus ontzettend intuïtief en tegelijkertijd heel geaard. Om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in de kudde, is het belangrijk dat je zo goed mogelijk in balans bent om de veiligheid van de kudde te kunnen waarborgen. Je moet immers op tijd gevaar op kunnen merken en snel kunnen communiceren met je kuddegenoten. Om die reden zullen paarden je altijd spiegelen in hetgeen wat in dat moment nog meer in balans mag komen, vertelde Anouk. 

Bij elk paard was de begroeting en de wisselwerking anders. Met Anouk besprak ik wat het deed bij mij en wat ik voelde in het contact. Ik was vooral heel erg nieuwsgierig wat het gedrag van de paarden nu allemaal zou betekenen. Maar uiteindelijk gaat het ook om de reactie die het bij jou losmaakt.

Na wat interacties met de paarden en Anouk, kreeg ik een ‘oud’ thema gespiegeld. Dat was wel even confronterend, omdat ik niet het idee had dat ik daar op dit moment mee worstel. De angst voor afwijzing kwam omhoog en de behoefte naar diepe verbinding. Toen we daarover in gesprek raakte vielen dingen op zijn plek. Mooi was het om te zien, hoe ik in een nieuwe situatie toch kan ‘terugvallen’ in mijn oude patroon. Waar ik bij mensen of situaties die ik ken en vertrouwd mee ben heel comfortabel kan zijn, voelde ik dat ik het in deze situatie heel spannend vond, waarin dus ook die angst voor afwijzing weer omhoog kwam.

Door dingen van buitenaf die nieuw of oncomfortabel zijn, kunnen we soms weg gaan van onszelf. Wanneer we bang zijn voor afwijzing buiten ons, wijzen we eigenlijk onszelf al af. Want je wilt toch mensen en situaties om je heen creëren waarin je helemaal jezelf kunt en mag zijn? Dus het enige wat je kunt doen is daarin trouw blijven aan jezelf. Het was fijn om deze spiegel en bevestiging opnieuw te krijgen!

Ook de dagen erna werkte de sessie nog door. Waarin ik heel helder kon voelen en herkennen in welke situaties ik geneigd ben om de connectie met mezelf te verliezen. Wat een kado om dit nog bewuster te mogen voelen, nadat er weer nieuwe kwartjes zijn gevallen bij de paardencoaching.

Een hele bijzondere ervaring… en waar ik mijn best gedaan heb dit in woorden uit te drukken, maar dit haast niet te doen is, kan ik vooral zeggen: ga het eens ervaren, het is leuk, laagdrempelig én waardevol.

Ik heb Anouk ook gevraagd of het uitmaakt of je wel of geen paardenfan bent, maar deze vorm van coaching is voor iedereen geschikt!

Dank je wel lieve Anouk! Een energieke inspiratiebron ben je. Ik wens je nog heel veel mooie sessies!

Laat je ook inspireren door Anouk en vind haar op Instagram en Facebook

En leuk om te weten.. In 2020 organiseert Anouk samen met een collega mooie workshops met paarden. Ook komt er een bijzonder jaartraject aan, waarbij je samen met de paarden verschillende thema’s aangaat om jouw persoonlijke ontwikkeling een mooie boost te geven. Meer informatie volgt binnenkort op haar website en social media kanalen. 

Meer weten? Klik hier.