Hoe vaak beland je wel niet in een gesprek of discussie waarin het vooral draait om wie er gelijk heeft? Uiteindelijk een grote factor voor veel conflicten en ontevredenheid. Wat maakt het nou dat we graag ons gelijk willen halen?

Vorige week was ik op een lezing van Toine Simons (van Doorbraak denken). Super interessant en ontzettend leuk om te zien hoe we ons bezig houden met dezelfde materie, en hoe deze man zijn kennis met humor en nuchterheid weet over te brengen. En vooral over het feit hoe we in staat zijn ons eigen geluk te creëren. Toch blijkt in de praktijk dat we ons geluk vaak nog van anderen laten afhangen. Op welke momenten gebeurt dit?

Wie heeft er gelijk?
Tijdens de lezing was er een man in de zaal die vertelde over de discussies met zijn partner over het wegbrengen van het vuilnis. De discussie over: “ja, maar jij zou het deze week doen”. Of een andere persoon die een voorbeeld gaf over “wie verschoont wanneer de luier van de baby in huis”. Ergens betrap je je erzelf op dat je in die gevallen misschien denkt: waar gaat het over? En vaak is dat makkelijk praten vanaf de zijlijn, maar komen dit soort dingen bij iedereen voor.

Misschien vind je dat de buurvrouw niet zo hard haar muziek moet aanzetten na een bepaald tijdstip, vind je dat iedereen op straat netjes zijn vinger moet uitsteken op de fiets zodat je als automobilist weet waar je aan toe bent, vind je dat je baas eens meer waardering zou moeten tonen, of dat het nu aan je partner is om de volgende vakantie uit te zoeken. Oh en wat denk je van de onderwerpen in het nieuws…

En als ik mezelf meer en meer bedenk en terug ga in de tijd, jeetje, wat heb ik ook een hoop tijd besteed aan het krijgen van mijn gelijk. En ik herken het soms nog.. maar bedenk me dan: Wil je voor geluk gaan of voor je gelijk?

Gelijk krijgen geeft het ego een boost 
Gelijk willen hebben, is een ego-dingetje. Op het moment dat jij gelijk krijgt van iemand, geeft dat zelfvertrouwen en versterkt het je zelfbeeld. Toch hebben we vaak een eigen ‘gelijk’. En een eigen perspectief van wat oké is en wat niet. Wanneer je door anderen gesteund wilt worden in jouw standpunt(en), is de kans ook groot dat wanneer je dit niet krijgt, het als resultaat heeft dat jij je rot en teleurgesteld voelt. Want hoe normaal of rechtvaardig jij ook iets vindt, een ander kan daar totaal verschillend tegenaan kijken. En op die punten gaat het vaak mis. Uiteindelijk gaan dicussies, ruzies en zelfs oorlogen, niet meer over waar het écht om gaat, maar om de strijd in het ego van gelijk/ongelijk. Deze strijd zorgt voor negativiteit, onrust, frustratie en maakt dat je uit de verbinding gaat met anderen.

Het sleutelwoord?
Compassie. Hoe groter jouw zelfbeeld en hoe kleiner het ego, hoe minder je behoefte hebt aan het krijgen van je gelijk. Kun je je gelijk opgeven en loslaten om met meer compassie in verbinding te staan met anderen? Uiteindelijk is dat waar ieder mens behoefte aan heeft.

Kom je in een situatie waarin je merkt dat je je gelijk wilt hebben?

  • Neem de tijd om je aandacht naar jezelf te keren. Waar gaat het je nu daadwerkelijk om?
  • Wat wil je hier uit halen?
  • Hoe wil je je tijd besteden? Ga je werkelijk je energie stoppen in het halen van je gelijk?
  • Kun je in compassie kijken naar jezelf en de ander?

Kies voor je geluk!

Gelukkig heb ik altijd gelijk.