Je doet mee aan een yogales en na de eindontspanning plaats je je handen tegen elkaar en wordt er afgesloten met: “Namasté”. Misschien zeg je het mee uit beleefdheid of misschien vind je het juist heel ongemakkelijk. Dat laatste ging voor mij wel op toen ik met yoga begon. Ik kon er wel enigszins uit opmaken dat het een groet was, maar ik vroeg me wel af wat het zou betekenen. Ook de handen tegen elkaar plaatsen en op die manier elkaar begroeten; ik vond het maar een beetje gek.

Maar is dat niet vaker zo met dingen die we nog niet kennen? Hoe vaker je het doet en een yoga les volgt, hoe normaler het wordt. Het hoort eigenlijk bij de les, maar misschien vraag je je nog steeds af wat de betekenis is. Soms kan het net wat meer verdieping geven wanneer we de onderliggende betekenis van iets weten. En je weet in ieder geval wat je aan het doen bent 😉 

In eerste instantie is Namasté inderdaad een groet die in India en andere Aziatische landen wordt gebruikt om respect te tonen voor elkaar. Het woord ‘Namasté’ komt uit het Sanskriet wat ook wel betekent: ‘ik buig voor jou’. Vanuit verschillende stromingen kan de symboliek net weer even een andere vertegenwoordiging hebben, maar het is vooral een blijk van wederzijdse acceptatie. Het uitspreken van Namasté symboliseert de groet en het wederzijdse respect. Het gebaar, waarbij de handen tegen elkaar worden geplaatst en ter hoogte van het hart/hartchakra worden gehouden met het hoofd iets gebogen, vertegenwoordigt hetzelfde als het uitspreken van de groet.

Met deze groet waarmee we blijk geven van wederzijdse acceptatie, wordt ook wel gezegd dat we allemaal hetzelfde zijn. We zijn allemaal één. Wanneer we elkaar in eerste instantie ontmoeten zou je misschien niet denken of kunnen voorstellen dat we allemaal één zijn. In ons denken, doen en laten kunnen we juist allemaal heel verschillend zijn. Maar vanuit de filosofie zijn we op zielenniveau, waar het ego afwezig is, allemaal gelijk.  

Het niveau van de ziel is het deel in jezelf, wat precies weet wat jij wilt zijn en wie jij kán zijn. Het is een energie uit liefde, verbinding en innerlijke kracht. Hoe meer je leeft vanuit je ziel in plaats vanuit het ego, hoe meer innerlijke kracht dit geeft omdat je leeft vanuit je hartsverlangen. 

Namasté:

“My soul honors your soul.  I honor the place in you where the entire Universe resides.  I honor the light, love, truth, beauty and peace within you, because it is also within me.  In sharing these things we are united, we are the same, we are one.”

Los van of je er achter staat of niet, vind ik het een mooi streven om bewust te zijn van het ego en daarin oordelen te observeren en los te laten. Hiermee ga je meer mooie dingen zien bij jezelf en bij anderen. En waar voor mij het woord of gebaar van Namasté niet per se nodig is om dit te laten blijken, vind ik het een mooie en liefdevolle gedachtegang om mee te nemen in ons dagelijks leven: “We are united.”

Klik hier om dit leuke setje te vinden op Plutosport