Ik hoor mezelf nog zeggen tegen een vriendin van mij: “Dat facebook en Instagram is gewoon niet zo mijn ding. Ik zie mezelf daar niet in meedoen.”

Toevallig schreef ik laatst iets over labelen en hokjes denken. Hier had ik zelf dus een label geplakt op het Social Media gebeuren. Omdat ik toch wel nieuwsgierig was waarom ik ook veel positieve verhalen hoorde over met name Instagram, besloot ik mijn eigen oordeel aan de kant te schuiven en de Social Media wereld in te stappen. Wel spannend! Wat zouden mensen er van vinden als ik mezelf en mijn visie op bepaalde zaken online zet?

Wat vinden anderen van Social Media?

De één vindt het geweldig, de ander heeft er helemaal niks mee. Facebook, Instagram, Twitter en wat heb je allemaal nog meer. Onze samenleving digitaliseert steeds meer. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna de helft van de jongeren aangeeft dat social media een negatieve invloed heeft op hun omgeving. Waarvan bijna een kwart zich verslaafd noemt. Wat veel schijnt voor te komen door Social media is:

  • Spiegelen aan anderen
  • Fomo (fear of missing out)
  • Pesten
  • Veel prikkels

Daarbij blijkt ook dat hersenonderzoeken dezelfde symptomen vertonen bij het gebruik van social media, als bij alcohol en drugsverslaving. Het activeert het genotscentrum in de hersenen, dat ook een rol speelt bij verslavingen. En een like of follower bijvoorbeeld voelt als een beloning.

  • Het spiegelen aan anderen. Op Social Media zie je vooral mooie plaatjes en leuke, enthousiaste Wanneer je daar volledig op af zou gaan, zou je bijna denken dat iedereen een volmaakt leven heeft, enorm veel sociale contacten heeft, er altijd super goed uitziet en elke dag wel iets leuks onderneemt. Vooral de hashtag ‘no filter’ of ‘woke up like this’ doet de suggestie wekken dat we allemaal opstaan alsof we zo door kunnen naar een feestje (Was het maar zo’n feest).
  • Je ziet geen party meer over het hoofd. En overal leuke foto’s van blije feestende mensen in de leukste outfits en ja, dat heb je dan toch maar even gemist! Dat er misschien mensen tussen zaten die er niks aan vonden of de verschrikkelijke en onaantrekkelijke kater later, komt niet zo snel voorbij natuurlijk.
  • Dit schijnt vooral bij jeugd veel voor te komen. Omdat het meer afstand schept en ook anoniemer kan, is pesten erg laagdrempelig.
  • Veel prikkels. Elke keer plopt er weer wat op in je scherm en word je gelokt om te gaan kijken of ergens op te reageren. Voor je het weet heb je een hele avond doorgebracht op je telefoon.

Wat zijn de voordelen?

Social media maakt dat we veel makkelijker en sneller conact kunnen leggen. Je maakt eenvoudig afspraken, kan agenda’s en verjaardagen bijhouden (vooral dat laatste ben ik erg blij mee) en je kan op een makkelijke manier feedback vragen en ontvangen bij een zakelijk account bijvoobeeld.

Na nu een paar maanden actief te zijn op Instagram en andere Social Media denk ik er niet meer zo zwart wit over als een paar jaar terug. Ik merk dat er voor en nadelen zijn. Ik vind het super leuk om te zien wat mensen bezig houdt en dat je kunt zoeken op items die je zelf interessant vindt en om hierin inspiratie op te doen. Maar ook om mijn eigen visie te delen. Dat wat betreft het beloningssysteem, dat merk ik wel. Al wil ik me er niks van aantrekken, ik zou liegen als ik zou zeggen dat positieve reacties of likes me niks doen.

Uiteindelijk denk ik dat het het belangrijkste is, dat je blijft uitgaan van jezelf. Of je nou een groot of klein account hebt, veel of weinig likes, als je het doet omdat JIJ het leuk vindt en je achter je post staat, is dat oké. Maar doe je het om de aantal likes die je krijgt en meet je daar je eigenwaarde aan af, dan heeft het een ander effect. Vanwege het ‘verslavende effect’ leg ik bewust momenten mijn telefoon even weg. En ja, soms komen er momenten voor dat ik er veels te lang op heb gezeten. Maar dan ben ik ook niet te streng voor mezelf.

Deze tips kun je gebruiken voor mindful instagrammen:

  • Wees bewust. Denk na over wat je deelt. Sta je achter je eigen post?
  • Las “Social Media vrije momenten” in.
  • Spiegel je niet met anderen, ga uit van wie jij bent.
  • Vergeet het echte leven niet. Een praatje met je buurvrouw, mensen in de ogen kijken tijdens een gesprek, de tijd nemen voor contact!
  • En ja hoor, daar is ie weer. Zoals met veel dingen geldt:
    Geniet, maar met mate.

Zie ik je op Instagram? 😉