Hans van Brero
Acupuncturist in Zandvoort 

(Als je de blog en reden gemist hebt waarom deze vragen zijn gesteld, lees dan eerst hier de inleiding 🙂 )

Wat is jouw visie op gezondheid?

Mijn visie op gezondheid is een toestand van evenwicht in iemands bestaan, waarin hij zich prettig voelt en gelukkig kan zijn.

Waarom zou je acupunctuur aanraden?

Acupunctuur werkt juist erg goed op die kwalen die wij omschrijven als vage klachten en “Het zit tussen de oren” Eigenlijk zijn dat de dooddoeners van de westerse artsen als ze het zelf niet meer weten. Wat ook vaak gezegd wordt dat je er maar mee moet leren leven. Dat is dus onzin, want op dit vlak werkt acupunctuur juist erg goed.

Verder zijn er nauwelijks bijwerkingen aan acupunctuur en dat kan je van medicijnen nou niet echt zeggen, in tegen deel er zijn geen medicijnen zonder bijwerkingen.

Hoe kunnen naalden in ons lichaam bijdragen aan onze gezondheid? 

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese Geneeswijze. Dit is een volledig medisch systeem, dat al meer dan 4000 jaar diagnoses stelt, ziektes kan genezen, klachten verbetert en ook preventief zijn werk kan doen.

De Chinese geneeskunde benadert de zieke mens in zijn of haar omgeving en observeert dan alle kwalen die zich voordoen. De zieke mens staat centraal en niet de ziekte.

Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van 2 oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze 2 krachten. Bij verstoring van dit evenwicht kunnen er klachten optreden

Het basisprincipe van de Acupunctuur is de circulatie van de levensenergie ( CHI) weer te herstellen. Deze energie stroomt door een ingewikkeld stelsel van kanalen, ook wel meridianen genoemd. Bij ziekte is het energie-evenwicht gestoord en met behulp van onder andere naalden kun je dat evenwicht weer te herstellen. Dit doe je door op nauwkeurig omschreven punten die naalden in te brengen. Hierdoor kan de stroom van energie beïnvloed worden en blokkades opgeheven worden. Door het bewust laten worden van de mogelijke oorzaak, die ten grondslag ligt aan de klacht, kan de patiënt ook zelf meewerken aan het genezingsproces door leefwijze en of voeding aan te passen.

Voor wie is het geschikt?

Acupunctuur is verreweg de meest bekende discipline in Europa, mede door de goede resultaten bij pijnbestrijding. Met acupunctuur kunnen veel aandoeningen behandeld worden. De WHO ( WORLD Health Organisation) heeft een lijst gepubliceerd van ziektes, waarvan onomstotelijk vaststaat dat zij door middel van acupunctuur te genezen, c.q. te verbeteren zijn. .

Hoe vaak zouden mensen naar de acupuncturist moeten gaan?

De frequentie van de bezoeken aan een acupuncturist is afhankelijk van met welke klacht je komt ,  hoe lang die klacht al bestaat en je eigen leeftijd. Gemiddelden zijn tussen de 8 en 16 behandelingen

Hoe is jouw interesse in acupunctuur ontstaan?

Mijn interesse is ontstaan uit 2 stromingen. Van kind af aan heb ik altijd gezegd dat ik mensen beter wilde maken, maar dokter worden leek mij een te grote verantwoordelijkheid, dus werd het fysiotherapie. In de praktijk echter viel dat beter maken met fysio wat tegen. Het hielp wel, maar de mensen kwamen telkens met dezelfde klachten weer terug. De oorzaak werd niet aangepakt maar de symptomen.

In diezelfde tijd was ik bezig me op het geestelijke vlak te ontwikkelen en kwam ik in aanraking met het Zen-boeddhisme. En in China had je blote voeten dokters die zowel de wortel( oorzaak) als de tak( symptomen) aan het behandelen waren en dat leek mij de juiste aanpak, vandaar dat ik toen acupunctuur ben gaan studeren. 

Is het iets waar je in ‘moet geloven?’

Nee, in acupunctuur hoef je beslist niet te geloven, want het is geen placebo-  Een positieve houding ten op zichte van je genezing is wel belangrijk, maar dat geldt voor iedere ziekte, zieke en het daar aan verbonden genezingsproces.

Wat is een tip die je mensen wilt meegeven voor een gezond leven?

Voor een gezond leven is het belangrijkste dat je je bewustzijn ontwikkelt, want als je je bewust bent van jezelf in de omgeving waarin je vertoeft, kun je de juiste maatregelen treffen om prettig door het leven te gaan en dus ook geluk ervaren.

Dank je wel Hans, voor je antwoorden, het delen van je kunde en kennis en je betrokkenheid in behandelingen! 

Website Hans van Brero