Ken je van die situaties dat iemand uit je omgeving je zo heeft geraakt, dat alles wat je op dat moment voelt, eigenlijk de schuld van de ander lijkt? Door je collega ben je geïrriteerd, door je buurman teleurgesteld en je kind maakt je kwaad door het gedram of gezeur.. Oh en je partner die kan er ook wat van… 

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gister dat werkelijk alles in mijn leven leek tegen te zitten. Althans, zo zag ik het echt en er leek nog weinig positief te zijn. Ik was boos en teleurgesteld in veel dingen. Mijn relatie liep niet zoals ik had gehoopt, mijn ouders handelden niet zoals ik het misschien voor ogen had en veel van mijn collega’s vond ik negatief en mijn bazin vond ik al helemaal niet te doen. Met het stoom uit mijn oren van verdriet, woede en wanhoop, uitte ik mijn klaagzang bij een bekende die mij een luisterend oor bood. Ik weet nog dat ik letterlijk zei: “Ik wil me niet zo voelen, ik ben zó boos. Ik vind het onrechtvaardig. De situatie, het gedrag van (….) het maakt me gewoon hélemaal gek! Ik weet gewoon niet meer wat ik er mee aan moet.” Ik had steeds minder grip op de situatie en voelde me met de dag ‘kleiner’ en zwakker worden. Volledig buiten mijn eigen kracht. 

Ik hoopte ergens op een geruststellend antwoord. Iemand die je begrijpt. Als reactie op mijn woorden en emotie kreeg ik als antwoord: “Zij maken je niet boos en ze maken je ook niet gek. Jij geeft ze de ruimte om je boos en gek te laten maken.” Met grote verbazing, maar vooral ook teleurstelling, voelde ik me op dat moment alleen nog maar ellendiger. Dus het was mijn schuld? Ik kon er toch niets aan doen dat ik in deze situatie(s) was beland… 

Op aanraden begon ik met lezen van het boek: Het heft in eigen handen. Het boek van coach en psychotherapeut Dr. Wayne W. Dyer. Het boek gaat over het vinden van de eigen kracht en vervolgens ook vanuit de eigen kracht handelen. Er wordt aandacht besteed aan eigen persoonlijke valkuilen en hij stipt de slachtofferrollen aan die we ons onbewust kunnen aanmeten. Waar ik wel behoefte had op dat moment om situaties meer de baas te zijn, begon ik enthousiast met lezen. Hierna zijn meer zelfhulpboeken gevolgd, want hier wilde ik meer over weten. Ik had er nog niet eerder op deze manier naar gekeken, maar uiteindelijk is het zó waar: niemand anders kun je de schuld geven van hoe jij je voelt of gedraagt. Natuurlijk kun je getriggerd worden door mensen en situaties, maar je hebt altijd nog zelf een keuze hoe je erin wilt staan en hoe je er tegen aan wilt kijken. En zoals de quote van Mahatma Gandhi ook gaat: 

Wanneer je op deze manier in het leven leert en gaat staan, word je veel meer eigen baas. Het heeft mijn leven compleet veranderd. Vind je je baan of collega’s niet leuk en heb je voor je gevoel er alles aan gedaan om het naar je zin te maken? Je maakt je zelf slachtoffer door erin te blijven en er over te blijven klagen. Je neemt verantwoordelijkheid als je kiest voor iets anders of er met een frisse en nieuwe blik tegen aan kijkt. Verantwoordelijkheid nemen is soms veel lastiger dan de slachtofferrol. De slachtofferrol houdt ons ook weg van wat we daadwerkelijk voelen. Misschien wel angst, onzekerheid, verdriet of gekwetstheid. Door je verantwoordelijkheid te dragen, moet je ook kritisch kijken naar je zelf. Voelen wat het werkelijk raakt. Kijken naar je eigen aandeel. En dan niet in schuld (zoals ik dat in de eerder genoemde situatie benoemde) maar in wat jij zelf kunt doen, om situaties in jouw eigen hand te houden en om te kunnen leven naar jouw waarden. Het klinkt soms allemaal zo makkelijk, i know.. Het is ook echt niet zo dat dit mij altijd goed af gaat, ik geloof dat we altijd blijven leren en kunnen oefenen. Maar de bewustwording ervan, maakt wel dat je zelf weer de grip over je emoties en situaties terug vindt. 

Wat helpt nog meer om eigen baas te worden én te blijven van jouw emoties? 

  • Geef anderen niet de schuld van hoe jij je voelt of gedraagt. Je hebt een keuze hoe je ermee om wilt gaan en hoe je erop wilt reageren. 
  • Onthoud dat je van alles en iedereen kunt leren. Wat kun je leren van de persoon of situatie? 
  • Sta voor datgene waar jij zelf in gelooft. Bewaak je eigen waarden en grenzen. Spreek deze uit als dit nodig is. 

Herken je het gevoel dat anderen mensen of situaties grip hebben op jou? En wil je zelf weer het heft in handen hebben? Eigen baas zijn over je leven en wat je voelt? Met 1 op 1 coaching zoomen we in op jouw specifieke situatie en krijg je concrete handvatten mee die jou hierbij helpen.