Als orthomoleculair therapeut en life coach staat verandering oftewel transformatie altijd centraal in de samenwerking met de ondernemende vrouwen die ik begeleid in persoonlijke groei. Maar ook als ik voor groepen sta om inspiratie lezingen / workshops te geven.

Immers: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg” (Albert Einstein). En willen we nu net niet graag van die specifieke klacht af? Al een tijd afvallen;  verlost worden van de migraine waar je al jaren last van hebt; het energietekort oplossen wat er langzaam is in geslopen maar zo moeilijk te herpakken is? Je eindelijk bevrijd voelen van de belemmerende gedachten of emotionele rollercoasters waar je jezelf regelmatig op betrapt? We WETEN vaak wel dat we ons beter willen voelen. Maar weten vaak niet HOE we dat voor mekaar kunnen krijgen.

Om je daar mee te helpen vertel ik je graag de gouden succeselementen voor een persoonlijke duurzame verandering. Met vele jaren van verandermanagement binnen bedrijven en begeleiden van persoonlijke veranderingstrajecten, heb ik deze gouden succeselementen ontdekt, eigen gemaakt en succesvol toegepast. Ze staan centraal in mijn aanpak als natuurgeneeskundig therapeut en life coach. Nu is het tijd dit – in de praktijk bewezen –  Your Elements model ook met jou te delen, zodat ook jij je voordeel hiermee kan doen. Dank Amber voor creëren van deze mogelijkheid!

Waarom is veranderen zo damn lastig?

Onze persoonlijkheid is gericht op het behouden van het oude en vertrouwde…. ja we blijven gewoontedieren… Blijvend – oftewel duurzaam veranderen – is daarom een behoorlijke uitdaging. Als je de verandering inzet, verschijnen obstakels als sneeuw voor de zon. Herken je dat? Het is de reden waarom er zoveel geïnvesteerd wordt door bedrijven in adviseurs; de reden dat je patronen hebt ontwikkeld waarvan je misschien wel weet dat ze je (op dit moment) niet (meer) zo helpen…  De angst voor het nieuwe (wat betekent dat dan voor mij?), is vaak zo sterk dat het ongemakkelijke of zelfs ziekmakende hiervoor wordt verdragen. In de hoop dat het allemaal wel vanzelf op zijn pootjes terecht komt….

Maar helaas zo werkt het vaak niet… Het goede nieuws: met deze mensenkennis kan je wat DOEN, je kan het in je voordeel gebruiken en toepassen. Jij als leider van je eigen persoonlijke gezondheid en geluk en maar ook als manager binnen je team.

Jouw duurzame veranderingswegwijzer voor persoonlijke groei [1]  begint bij: bewust zijn en urgentie

Allereerst  zijn er de gouden randvoorwaarden waarvoor je überhaupt een (waarschijnlijk nodige) verandering gaat overwegen: er moet een bepaalde mate van “brandende” urgentie zijn voor jezelf… Met als doel bewustwording over de situatie en jouw rol. Het is dan ook de reden dat we ons als mensen vaak meerdere malen aan dezelfde “steen stoten” of een bepaalde pijn / ongemak ervaren die niet vermindert, eerder verergert… Helaas zie ik als gevolg hiervan vaak in de praktijk dat de klachten al hoger opgelopen zijn dan nodig op het moment dat mensen me vragen te begeleiden…

Vertrouwen

De verandering aan willen gaan begint bij vertrouwen. Vertrouwen in dat de verandering zelf, en vertrouwen in degene die je vraagt je daarbij te begeleiden. Om voldoende vertrouwen te hebben om de verandering te overwegen moet je allereerst geloven in dat de verandering je iets kan opleveren. Dan pas ben je bereidwillig het onderliggende persoonlijke patroon (lichamelijk en mentaal) te gaan begrijpen.

[1] Mijn verandermanagement skills heb ik hoofdzakelijk geleerd bij organisatieadvieskantoor House of Performance. HofP heeft voor organisaties het VeranderKompas ontwikkeld.  Op deze manier wil ik ze hiervoor alle credits geven! In deze Your Elements duurzame veranderwegwijzer voor persoonlijke groei is deze en diverse aanvullende kennis en ervaring geïntegreerd.

Begrijpen

Het geloof en vertrouwen groeit als je de redenering kan volgen, het je logisch klinkt en je er een goed gevoel bij krijgt. In de praktijk noem ik dat “deep learning”. Snap je waarom het noodzakelijk is bepaalde stappen te nemen? Klopt het voor jou wat er gezegd wordt? Velen van ons vinden het prettig om iets te snappen, het is essentieel voor onze bewustwording zodat we weten dát en wélke invloed we zelf kunnen uitoefenen. We hebben het begrip ook nodig om ons geloof en vertrouwen groot genoeg te laten groeien. Zo kunnen we vervolgens gaan staan & gaan voor de blijvende verandering en daarbij horende eigen verantwoordelijkheid!

Kunnen

Een vraag die voor velen speelt, vooral aan de vooravond van de verandering of op de moeilijke momenten: kan ik het wel? Wat voor concrete zaken kan ik morgen al anders gaan doen? 

HOE ga ik dat doen? Ook is het is heel belangrijk om te weten wat je voor jezelf nodig hebt om een verandering aan te gaan.

Steun krijgen

Bepaalde basis steun hebben we nodig om een verandering door te maken. Anders is het risico van terugvallen erg groot. Aanmoedigen, bevestigen en het maken van “fouten” is cruciaal. Dan is het ook heel fijn als je kan rekenen op steun van je directe omgeving. Uit de praktijk weet ik dat dit vaak een van de grootste uitdagingen is…

Ervaren

Niets is krachtiger dan de verandering en positieve ervaringen zelf door te maken…Als je dan ook binnen een niet al te lange periode kan ervaren wat het je geeft, is die ervaring het krachtigste om je geloof uit te bouwen en zo,  de stappen die het vraagt,  te doorlopen met vertrouwen en wilskracht. Het is de motor achter de zo vaak gehoorde feedback van mijn cliënten: “Ik wilde dit heel graag en het werkt echt! Daarom is het een blijvende persoonlijke verandering voor mij!”

Tot slot..

Deze elementen zijn de basis waarop je persoonlijke duurzame veranderingswegwijzer kan draaien, zo kan het je stap voor stap de weg wijzen.

Loopt de wijzer vast? Geen probleem en geen paniek! Check op welk element je vastloopt. En stel jezelf vervolgens de vragen die horen bij de elementen. Ik help je er graag bij in mijn praktijk voor natuurlijke gezondheid en life coaching.  Wil je deze uitgebreide uitleg, inclusief vragen die je jezelf kan stellen voor de verschillende elementen? Lees hier het volledige artikel.

Veranderen doe je zo! Navigeer met deze duurzame veranderingswegwijzer voor jouw persoonlijke groei

Ik wens je al deze gouden succeselementen voor een persoonlijke duurzame verandering toe, zodat je het aan dúrft en wílt gaan! En…be aware: “You can’t change what you aren’t aware of ”(Deepak Chopra)!

Extra informatie over Liselore haar werk

Ben je benieuwd naar de persoonlijke YOUR ELEMENTS veranderingen van ondernemende vrouwen? Kijk op: https://www.yourelements.nl/ervaringen-van-ondernemende-vrouwen-over-persoonlijke-trajecten/

Ben je benieuwd naar ervaringen van bedrijven over inspiratie lezingen: https://www.yourelements.nl/your-elements-voor-duurzame-inzetbaarheid-en-werk-en-leefgeluk-van-werknemers