Het is vakantie tijd! En tijdens de vakantie laten we vaak alles van thuis even helemaal los.. We hoeven en moeten niks meer en dat is natuurlijk heerlijk. Daar boeken we tenslotte vakantie voor. 😉 Maar.. alles helemaal loslaten werkt soms averechts. Want je wilt ook niet na je vakantie balen, dat je alles té losgelaten hebt en je een paar weken nodig hebt om bijgekomen kilo’s weer kwijt te raken. Of je je belabberd en moe voelt van alle suikers en alcohol die je tot je hebt genomen. Hoe vier je dan gezond vakantie?

Hiermee wil ik niet zeggen dat je tijdens vakantie geen desserts en ijsjes mag eten of geen wijntje of cocktail meer mag drinken. Want ook dat hoort er toch wel bij op vakantie. Al hoewel, tijdens de wintersport-vakantie eerder dit jaar, zat ik middenin een ‘detoxmaand’. Dit keer ben ik wat milder voor mezelf. Toch merk ik elke keer weer, dat alles of niets, wel beter werkt dan een beetje er tussenin. Als ik mezelf alles ontzeg wat betreft suikers, alcohol, koffie ed, heb ik er na een paar dagen ook geen behoefte meer aan. Je lijf vraagt er gewoon niet meer naar en je bloedsuikerspiegel raakt meer in balans. In de periodes dat ik mezelf toesta ook af en toe te zondigen, vraagt het toch wat meer discipline om niet helemaal los te gaan in alle lekkernijen die overal ook zo makkelijk te krijgen zijn. Vooral op terrasjes en vakanties! 😉 

Misschien herken je wel dat wanneer je toch dat stokbroodje neemt met wat lekkers, je ook bij de koffie denkt: acht, dat koekje kan dan ook nog wel.. En komt de dessertkaart voorbij staat die lekkere chocolademousse op de kaart.. Nou ja, morgen gaan we weer gezond doen! Maar ook morgen liggen er weer zat verleidingen op de loer… Never ending story. 

Mensen denken vaak dat ik alléén maar gezond eet. Dat is echt niet zo. Ik streef er wel naar. Want ik weet hoe belangrijk het is en ook hoeveel beter ik me voel, als ik gezond eet. ‘Lege’ producten voegen helemaal niks toe en brengen zelfs schade toe. Toch ben ik een voorstander van balans. Jezelf alles voor altijd ontzeggen, lijkt me ook geen prettig leven.. Maar hoe houd je die balans?

  • Zie de vakantie niet alleen als een moment voor jezelf, maar ook voor jouw lichaam. Die elke dag hard voor jou werkt om je gezond te houden! Sta er bij stil wat bijdraagt een ‘vakantie’ voor je lijf. Hoe kun je er goed voor zorgen? Door stil te staan bij je keuzes, kun je ook een meer bewuste afweging hierin maken. 
  • Kies bijvoorbeeld van te voren voor gezonde dagen en ‘zondig’ dagen. Voel je ook niet schuldig als je een dag gezondigd hebt, want dat versterkt alleen maar je rotgevoel en daar word je lijf en jij niet blij van. Geniet van de dag dat je zondigt en zie de dag daarna als extra verwendag voor je lijf door super healthy dingen te kiezen. Al is de verleiding er vast wel, vaak voel je je achteraf toch fijn als je gezond kiest! 
  • Begin je dag gezond! Door bijvoorbeeld met yoghurt en fruit te beginnen. Hiermee zet je meteen de toon van de rest van de dag. 
  • Drink veel water en doe er bijvoorbeeld groenten (als komkommer) en citroen doorheen. 
  • Bekijk van te voren waar je gezond én lekker kunt eten. Dan weet je meteen waar je naar toe kunt gaan, in plaats van dat je met enorme trek toch maar voor pizzeria kiest omdat deze zo makkelijk te vinden is. 
  • Neem je eigen eten mee. Zo neem ik altijd glutenvrije crackers mee op vakantie, mijn zelfgemaakte muesli, en wat gezonde repen die ik bij de natuurwinkel haal. Dan kan ik altijd iets gezonds meenemen voor onderweg. 
  • Kies voor ‘of’ in plaats van ‘en’. Dus ga je uiteten? Neem dan óf een voorgerecht erbij óf een nagerecht. Niet én én. 
  • Beweeg! Hoe langer jij op je bedje blijft liggen, hoe minder jouw lijf nog zin heeft om in actie te komen. Voorkom inactiviteit. Al zijn het kleine beetjes, probeer elk uur even op te staan en een stukje te gaan wandelen. Neem de trap in plaats van de lift in het hotel, kijk of je een fiets kunt huren in plaats van alles met de taxi te doen, en neem met mooi weer een duik in de zee! 

Het helpt dus om van te voren een beeld te hebben, over jouw gebruiken en keuzes tijdens je vakantie! 

Ik ben er in ieder geval klaar voor! Mocht je ook nog gaan, geniet ervan en veel plezier!