Probeer jij al jaren met je handen bij de vloer te komen en krijg je het maar niet voor elkaar? Veel is een kwestie van tijd en oefening, maar het kan ook zijn dat jouw lijf er gewoon niet voor gemaakt is. 

Dit was iets waar ik in eerste instantie bijna niet in kon komen. In mijn idee was namelijk ALLES te trainen. Toch ontstond er een enorme eye-opener tijdens mijn yin-opleiding waarbij ons ook meer werd verteld over de verschillen in skelet bij ieder mens. Waar dit heel logisch klinkt, had ik er nooit eerder bij stil gestaan. Op de één of andere manier zie ik (wanneer ik aan een skelet denk) toch echt de biologie-boek plaatjes voor me, waarin vrijwel elk menselijk skelet dezelfde vormen en maten heeft. 

Onze botten zorgen voor stevigheid en bescherming, maar maken ook beweging mogelijk doordat spieren aan het skelet hechten. Niet alleen onze spieren, maar dus ook de bouw van onze botten, bepalen onze bewegingsruimte. Waar we spieren kunnen trainen, veranderen we niets aan de bouw van ons skelet. 

Zo zijn er inwendig bij mensen dus even grote verschillen als wanneer we elkaar van de buitenkant zien. De lengte en grote van botten, verschillen dus enorm. Zo heeft de één puntige wervels terwijl ze bij de ander meer rond zijn. Of is de ruimte in het heupgewricht bij de één veel groter dan bij de ander. Zo is je skeletbouw dus medebepalend voor de houdingen die jij wel of niet kunt beheersen. Een bot op bot situatie (wat bijvoorbeeld in een childspose bij de heupen kan ontstaan) wil je altijd vermijden. Het is pijnlijk, er is geen ruimte meer om verder in de houding te komen en zorgt op lange termijn voor klachten. 

Mocht het dus zo zijn, dat je in bepaalde houdingen pijn of ongemak ervaart? Het kan dus ook te maken hebben met de bouw van jouw skelet. Daarbij scheelt het je een hoop frustratie bij het blijven oefenen van een houding die simpelweg voor jouw skelet niet gemaakt is! 

Yoga beoefenen afgesteld op jouw unieke lichaam? Dan is een privé-les misschien iets voor je!