Twee weken geleden ben ik begonnen met de 28 dagen (detox)challenge. Bij een detoxkuur wil je eigenlijk je lichaam rein maken. Het ontdoen van ongewenste elementen.  We weten allemaal dat gezond eten goed voor je is. Maar er zijn nog veel meer methoden waarmee je je gezondheid en je weerstand kunt boosten. Emoties en gedachten kunnen hierin eigenlijk niet ontbreken.

Onze hersenen zijn liever lui dan moe

En dus gaan veel gedachten en handelingen op onze automatische piloot. Zo hebben we ook allemaal onze eigen unieke patronen. Op zich niks mee, maar wel interessant om deze eens onder de loep te nemen. Wat zijn jouw gedachtepatronen? Zijn er dingen die terugkerend voorbij komen? En op welke manier beïnvloeden ze jou?

Misschien heb je wel het idee dat je voortdurend van alles ‘moet’. Het woord moeten heeft al een negatieve lading waar weerstand op ligt. Net als het woord ‘proberen’, wat je kunt linken aan onzekerheid. Beter is om ‘moeten’ te vervangen door ‘willen’ en ‘proberen’ door: ‘ik ga het doen’. Dit heeft een veel positievere lading, wat meteen ook doorwerkt op ons systeem.

Zelf betrap ik me er ook op. Vooral met huishoudelijke klusjes! Bah. Ik moet nog stofzuigen, ik moet nog de ramen lappen (echt heel hard nodig), en die berg wordt alleen maar hoger. Geen zin! Ik probeer mezelf er toe aan te zetten, om ook deze dingen positiever te gaan bekijken. Nee, ik ga mezelf er toe aanzetten deze klusjes te veranderen in willen.

Gedachten hebben invloed tot op celniveau 

Vooral negatieve gedachtepatronen trekken vaak de aandacht. Of het nou is dat je niet lekker op staat in de ochtend, tegenslag hebt op werk, het weer slecht is, of de rij op zondag bij Ikea zo verschrikkelijk irritant lang is. Maar wees je er van bewust dat deze negatieve emoties je lichaam beïnvloeden tot op celniveau! Zo is er steeds meer wetenschappelijk bewijs, dat emoties onze cellen beïnvloeden. Magisch toch eigenlijk? Zo heeft onderzoek van Bruce Lipton (Celbioloog) ook aangetoond, dat gedachten invloed hebben op je DNA.

Een makkelijke weg om je gezondheid op een positieve manier te beïnvloeden is door middel van dankbaarheid. Dankbaarheid is een krachtige, positieve emotie die zorgt voor gevoelens van waardering en tevredenheid. Zo heeft dankbaarheid ook meetbare positieve effecten op hormonen in het lichaam, die onze stemming beïnvloeden. Het verlaagt onze stresshormonen, het stabiliseert de bloedsuikerspiegel en het versterkt ons immuunsysteem. 

Uit je dankbaarheid

Begin je dag goed door je dankbaarheid te uiten. Leg een notitieboekje naast je bed en schrijf in de ochtend minstens 5 dingen op waar jij dankbaar voor bent. Zo begin je je dag meteen met een positieve mindset! Maar vertel ook eens vaker aan anderen waar je dankbaar voor bent. Simpel door een briefje, berichtje, kadootje of een klein gebaar. En wil je hier meer een gewoonte van maken en kijken wat het op de langere termijn met je doet? Hou dit dan minstens 21 dagen vol (niet proberen, maar doen ;-))

En wie weet kom jij tegen die tijd fluitend je bed uit en sta je zingend te stofzuigen! 

PS. Die foto met mijn neefje spreekt natuurlijk voor zich… Vanuit mijn tenen ben ik dankbaar voor dit mannetje in mijn leven en geniet enorm van tante zijn! 

 

Wil jij je minder laten leiden door negatieve emoties? Meer rust ervaren? Soms is het fijn om net even wat extra handvatten te krijgen. Meer weten? Lees meer hierover onder coaching.