Nog niet zo lang geleden lag mijn vader in het ziekenhuis. Hij werd geopereerd aan zijn hart. Spannend was het allemaal, maar gelukkig is hij ook al weer herstellende en gaat dat hartstikke goed. Ik weet nog dat ik bij hem op bezoek ging in het ziekenhuis en dacht: hier moet ik een blog over schrijven! Maar inmiddels zijn er veel dingen voor gegaan. Maar het feit dat dit onderwerp nu nog steeds is blijven hangen, maakt dat ik nu mijn laptop erbij heb gepakt en dit toch echt wil delen.

Ik heb zelf al even geleden er voor gekozen om anders te eten en te leven. Ik voel me er beter bij en mijn levensstijl is inmiddels mijn werk. Ik eet zo min mogelijk suikers, gluten en lactose en maak bijna alles vers. Geen pakjes en kant en klaar maaltijden meer voor mij. In het begin was het een drama wanneer ik onderweg was en ik kreeg trek. Dacht ik makkelijk iets te kunnen halen bij een supermarkt of benzinepomp, nou vergeet het maar! Wat vooral roept zijn: Marsen, Twixen, KitKats, en een hoop andere repen met veel suikers. Misschien moest ik iets beter zoeken? Maar wanneer je de andere kant op kijkt schreeuwen de croissants en saucijzenbroodjes je tegemoet. De uitdaging is groot om gezond te kiezen en helemaal wanneer je ‘honger’ hebt. Inmiddels ben ik hier op voorbereid en neem ik zelf vaak tussendoortjes mee. Maar het is toch eigenlijk niet gek dat veel mensen last hebben van hun gezondheid of van overgewicht, als gezond kiezen je zo moeilijk wordt gemaakt. 

Het is dus geen nieuw onderwerp, maar ik had me erbij neergelegd, want ja het is nu eenmaal zo.

Tot het moment kwam dat ik bij mijn vader op bezoek ging na zijn hartoperatie. Mijn vader is een zoetekauw, ik probeer hem al langere tijd zo nu en dan een beetje te stimuleren om misschien iets gezonder te gaan eten. 😉 Nu was het een goed moment om iets gezonds mee te nemen, dacht ik zo na een operatie. Omdat ik had gewerkt en veel onderweg was die dag, besloot ik iets te halen in het ziekenhuis zelf.

Daar aangekomen, leek het wel een banketbakker waar ik instapte. Taarten in bijna alle soorten en maten, saucijzen broodjes, chocoladerepen, frisdranken en nog veel meer. Ik nam de meest pure chocola mee en wat nootjes mee, waar ik heel goed naar heb moeten zoeken.

Mijn vader was wakker en die maak je altijd blij met eten. Zelfs op dat moment met de nootjes en de chocola. De verpleging kwam voorbij en vroeg of hij wat te drinken wilde. Ik geloofde niet wat er allemaal op dat karretje stond. En de keuzes die hij kreeg. Eén groot suikerfeest.  

Hoe kan dit? Steeds meer is bekend hoe slecht suikers zijn voor onze gezondheid. Maar zelfs het ziekenhuis ligt er vol mee. Zelf weet ik ook nog dat ik een tijd terug een darmonderzoek had. Op een leeg darmstelsel, kreeg ik als eerste een stroopwafel. Op dat moment was ik blij met alles wat je me gaf, maar is deze aanpak niet dweilen met de kraan open?

Er gaat veel geld om in de gezondheidszorg, onze verzekeringen worden steeds duurder. Hoe zou het zijn wanneer er meer geld zou worden gestoken in voorlichting over gezondheid en voeding en gezonde voeding makkelijker verkrijgbaar zou zijn? Dat je zou moeten zoeken naar een Mars in de winkel, in plaats van naar échte voeding.

Ik denk dat het voor veel mensen een stuk makkelijker zou worden, om voor gezond te kiezen. Ik geloof dat het mensen zou kunnen helpen bij overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en vele andere gezondheidsproblemen. Uiteindelijk zijn we allemaal zelf verantwoordelijk voor ons lichaam en gezondheid, maar zou het toch wel fijn zijn als gezonde keuzes makkelijker voor de hand liggen. Vooral in de supermarkt en het ziekenhuis. 

Gelukkig zijn er ook steeds meer winkels die meer aandacht besteden aan gezonde en bewuste voeding.  De vraag van de consument naar gezonde producten neemt ook toe. 

Herken je dit? Wil je voorkomen dat je onderweg, toch naar de slechte suikers grijpt?

Misschien helpt voor jou het volgende ook:

  • Ik zorg altijd dat ik water bij me heb. Water kan soms net dat erge hongergevoel doen verminderen.
  • Zorg dat je altijd een zak nootjes of gedroogd fruit bij je hebt of in je auto laat liggen.
  • Maak in het weekend een gezonde cake ( bijvoorbeeld bananencake) en vries hier plakjes van in. Voordat je wegaat van huis, kun je dit meenemen.
  • Neem snoeptomaatjes of komkommer mee voor onderweg.
  • Kies voor de “minst slechte” optie als je niks achter de hand hebt. Bijvoorbeeld de meest pure chocola of de meest naturel chips. Hoe minder toevoegingen, hoe beter. Kijk naar ingrediënten en vergelijk producten met elkaar. Zonder precies te weten wat alles exact inhoudt, kan het je toch al meer bewustwording geven.

Kies zo veel mogelijk voor voeding in plaats van vulling!