Wat wil er op dit moment van binnenuit geboren worden? Een vraag die me wordt gesteld in het boek: ”Leven en werken met de seizoenen.” Zo nu en dan sla ik dit boek er eens op na, omdat de cyclische beweging van de natuur, een leidraad is voor ons eigen ritme. Waar kan ik extra opletten?

De laatste weken had ik eigenlijk al het idee alsof de lente al was begonnen. Meer energie, meer licht, langere dagen. En energetisch is de lente 4 februari al begonnen. Het hoogtepunt van de lente is 21 maart, wat wij zien als het begin. Meteen werkt dat lentegevoel ook door op andere dingen. Ik zit vol met nieuwe ideeën en wil met van alles aan de slag. Maar tegelijkertijd merk ik ook dat het belangrijk is om aandacht te blijven schenken aan hetgeen er al staat. Om niet té snel te willen.

Want natuurlijk wil ik blijven groeien en vooruit. Ik heb ongeveer 1,5 jaar geleden besloten om alle zekerheden los te laten. Om me niet te laten leiden door angst, maar door vertrouwen. Vertrouwen dat ik kan ondernemen, dat het goed komt en dat ik genoeg werk heb en blijf houden. Ik ben overtuigd, en ervaar, dat dit geloof en vertrouwen de basis is. En natuurlijk is er wel eens een stem die me even aan het twijfelen brengt. Maar wat is hetgeen wat je aandacht wilt geven?

Ik denk dat we ons heel snel laten afleiden door stemmen in ons hoofd of door de buitenwereld. Juist op die momenten vind ik het fijn om andere bronnen te raadplegen, zoals dit boek. Omdat er zeker momenten zijn in het jaar, waarin het goed is om je ideeën tot uiting te brengen of er juist nog even mee te wachten. Juist nu ik op allerlei nieuwe ideeën aan het broeden ben en deze het liefst héél snel de wereld in wil brengen, vertel ik mezelf wat stappen terug te nemen.

Want:

De lente is een periode van ontwaken en openbarsten. Alle kleuren komen weer terug. Niet alleen buiten ons, maar ook in ons zelf. Maar tegelijkertijd is alles nog kwetsbaar. Dat wat opkomt, kan makkelijk gestoord, of zelfs vernietigd worden. Het is belangrijk om deze periode nieuwe ideeën heel voorzichtig naar buiten te brengen. Orde, structuur en verdere worteling is op dit moment van belang. Verdieping is de key, niet de snelle vormgeving.

Terwijl ik het boek raadpleeg, voel ik zelf ergens ook aan dat het zo is. Geen haast, en rustig verder ontplooien. Al wil mijn hoofd soms iets anders, ik plan mijn momenten in van rust om me hier niet door op te laten jagen.

Waar kun je deze periode op letten?

  • Voed en onderhoud jouw inspiratiebronnen
  • Wat is er nog nodig om jouw nieuwe ideeën of plannen straks vorm te laten geven?
  • Bedenk welke oude gewoontes je weinig ruimte geven voor nieuwe kiemen
  • Wat heb je de komende lente en zomer te doen?
  • Doseer!
  • Focus op wat goed gaat en geniet daarvan

Zodat hetgeen wat binnenin jouw gegroeid is, zich als vanzelfsprekend kan ontvouwen…

Gebruikte bron: Leven en werken in het ritme van de seizoenen – Jaap Voigt 

Ervaar jij nog helemaal geen lente gevoel, vind je de kou maar niks of heb je weinig energie? Misschien heb je een verlate winterblues 😉 Lees daar meer over in deze blog.