Deze keer de lifestyle van Janine Brassé, Nationaal Trainer Les Mills & Gezondheidspsycholoog

Ooit was het de passie van Janine om ballerina te worden. De mentaliteit van een danseres – zowel fysiek als mentaal altijd het uiterste van jezelf vergen – brak haar echter aan het begin van haar carrière op. Een ‘klassiek geval van overtraining’, zo concludeerde de sportarts. In zekere zin is zij een ervaringsdeskundige. Na een periode van herstel heeft ze haar werk, en uiteindelijk ook haar studie (Klinische- en Gezondheidspsychologie), kunnen voortzetten. Die persoonlijke en professionele ervaring zet ze in, om anderen te kunnen begeleiden in hun zoektocht naar die ‘evenwichtigere versie’ van henzelf. Inmiddels is zij naast psycholoog al meer dan tien jaar werkzaam in de fitness. Haar ervaring en affiniteit met beweging, yoga en coaching laat zich uitstekend combineren.
 
De lifestyle van… Is ontstaan vanuit het idee dat we ván elkaar en mét elkaar kunnen leren. Er is niet 1 perfecte manier die voor iedereen werkt. Juist die verschillende visies maken het zo leuk en waardevol. Jij kunt er precies uithalen wat jou aanspreekt! 
 

Wat is jouw ideale lifestyle-plaatje?

Het is grappig, want deze vraag heeft mij doen realiseren dat ik eigenlijk mijn ideale lifestyle-plaatje al leef. Ik heb een hele relaxte levensstijl. Yoga speelt daarbij een grote rol. Al kan ik mijzelf niet een ‘echte’ yogi noemen. Laten we zeggen dat ik een klein rebels randje heb. Dus als het teveel gaat over voorschriften, oordelen en dogma’s dan ben ik er een beetje klaar mee. Dat geldt overigens niet alleen voor yoga. Maar bijvoorbeeld ook: ‘je moet zus en zo eten want dat is beter’. Behalve gezond eten moet je ook meer dit en sneller dat. Vooral heel druk zijn, meer en langer werken. Ik werd daar eerlijk gezegd niet echt gelukkig van. Ik ben geïnspireerd door yoga ‘rebel’ Tara Stiles. Om haar woorden te gebruiken: ‘’We can push, force, and struggle our way through yoga & life or we can move in agreement with ourselves and practice peace and compassion from the inside out.” Ik heb heel duidelijk voor dat laatste gekozen.

En hoe is het in de werkelijkheid?

Minder doen lijkt een stap achteruit. Maar omdat ik weinig stress heb, zit ik goed ik mijn vel. Ik zorg goed voor mijzelf en daardoor kan ik meer betekenen voor anderen. Het is een zoektocht naar de juiste balans: niet te veel doen, maar ook niet te weinig. Of zoals ze het in Zweden noemen: Lagom, wat zoiets betekent als ‘precies goed’. Aanvoelen wat je nodig hebt, qua werk, voeding, beweging etc. De gulden middenweg vinden, niet meer, niet minder. Het sluit eigenlijk heel mooi aan bij Tara Stiles’ concept van ‘moeiteloosheid’. 

Omschrijf jezelf in 5 woorden.

Vriendelijk, empathisch, bedachtzaam, eigengereid en een perfectionist.

Wat vind jij het allerleukste om te doen?

Mensen helpen om vooruit te komen.

Hoe ziet een doorsneedag van jou eruit? En wat eet je dan vooral?

Ik heb mijn leven zo kunnen inrichten dat ik zelden de wekker hoef te zetten. Ik word wakker als ik genoeg geslapen heb. Meestal rond een uur of acht, negen. (Oké, soms tien… haha.) Afhankelijk van hoe laat ik ben gaan slapen. Ik begin mijn dag heel relaxt. Soms doe ik eerst mijn yoga practice en eet ik pas in de vroege middag. Een andere keer ga ik verse broodjes halen en uitgebreid ontbijten, wat rommelen of muziek luisteren. Als ik een afspraak heb of werk is dat meestal pas in de middag. Als ik voor mijzelf werk, doe ik dat beter niet thuis, want dan komt er maar weinig van. Zodra het weer het toe laat vind je me overigens veel buiten, bij het water, op een terras of het balkon. Eten doe ik dan wanneer het me uitkomt en waar ik zin in heb, thuis of buiten de deur. Het leukste vind ik de dagen dat er afwisseling is. In de avond geef (of volg) ik meestal een les. Als ik dan ’s avonds laat thuis kom heb ik vaak nog honger. Om 22:00 uur nog vlees/vis met groenten eten is voor mij niet ongewoon. Ik heb het geluk dat er voor me gekookt wordt, hoe chill is dat!

Wat zou je graag nog willen ontwikkelen bij jezelf en waarom?

Ik ben een perfectionist. Mijn leven zag er een aantal jaar geleden echt wel heel anders uit dan hierboven beschreven. I’ve learned the hard way, zal ik maar zeggen. Ik heb er gelukkig een positieve wending aan kunnen geven, maar zo nu en dan steekt het weer de kop op. Ik twijfel aan mijn kunnen, staar me blind op details en ben zelf mijn grootste criticus. Het is moeilijk los te laten, want het heeft me veel gebracht. Maar toch zou ik wat vaker ‘Fuck It’ willen denken.   

Wat zou je het liefst anders zien in de wereld?

De wereldwijde ongelijkheid.

Waar ben je dankbaar voor?

Ik heb ontzettend veel om dankbaar voor te zijn. Voornamelijk mijn gezondheid, de kansen die ik krijg en belangrijke mensen om mij heen. 

Als geld geen rol meer zou spelen, wat zou je dan doen?

Niet heel veel anders dan dat ik nu doe. Ik haal echt veel voldoening uit de dingen die ik doe. Ik vind het leuk om te blijven leren, mij te blijven ontwikkelen. Ik volg nu eigenlijk al best vaak een cursus of een opleiding. Dat zou ik misschien nog meer doen. Maar mijn werk en bezigheden zouden niet heel veel anders zijn.

Wat is je guilty pleasure?

Ik luister naar Nederlandse hip hop: Adje, Jairzinho, SFB, 3robi, dat soort dingen. En als je mij écht heel blij wil maken haal je van dat schepsnoep bij de Etos. Je mag me ook wakker maken voor tv programma’s als Ex on the Beach Double Dutch. Zo slecht, heerlijk. 

Wat is jouw favoriete healthy recept? Wil je deze met ons delen?

Koken is gewoon niet mijn ding dus dat doe ik niet of nauwelijks. Iets bakken doe ik dan wel weer graag, maar dat is niet per se gezond. Meestal gebruik ik datgene wat ik nog heb liggen (rijpe banaan, speltbloem, eieren (amandel)melk, honing etc.). Recepten gebruik ik alleen ter inspiratie. Dingen afmeten en precies lezen hoe iets moet vind ik weer teveel gedoe, haha. 

Wat zou je anderen als tip mee willen geven voor een gezond en gelukkig leven?

Neem jezelf niet te serieus en doe wat voor jou werkt.

Dank je wel Janine! 

Neem een kijkje op haar website: http://www.janinebrasse.nl/