OVER AMBER

MIJN PERSOONLIJKE ZOEKTOCHT NAAR GELUK

Een mooi huis, een lieve man, leuke kinderen, een goed betaalde baan een huisdier. Dit was mijn romantische antwoord als mensen aan mij vroegen hoe mijn leven er later uit zou zien. Als ik groot, volwassen en wijs zou zijn. Inmiddels weet ik wel beter, maar vanuit de maatschappij heb ik altijd gedacht dat dit het doel was voor ‘later’. En als dit plaatje bereikt was, dan zou ik gelukkig zijn, dan was ik ‘er’.

Amber Hanning

Lifestyle coach

Het bleek in de praktijk iets anders te gaan. Als opstandige puber gleed ik van VWO af naar MAVO en was ik in korte tijd drie scholen verder. Ik had geen idee én ook geen ruimte om na te denken wat ik wilde met mijn toekomst. Toen ik met mijn 17 jaar zelfstandig woonde, besloot ik dat ik op z’n minst nog een HBO opleiding moest halen om toch iets van mijn leven te kunnen maken. Na het behalen van mijn PABO diploma was ik ‘er’ dan eindelijk…dacht ik.

In werkelijkheid viel ik in een gat. Voor de klas staan was best leuk, maar ging ik de rest van mijn leven genoegen nemen met ‘best leuk’? Ik ontdekte dat veel van mijn keuzes en beslissingen gebaseerd waren op aangeleerd gedrag, mijn opvoeding en de maatschappij. Maar wat wilde ík eigenlijk? En als ik dat wist, durfde ik dan af te wijken? Anders te zijn? Het leek me zo fijn om rust te ervaren. Blij worden van wat ik deed. Fit zijn. Een baan hebben waar ik helemaal gelukkig van zou worden.

In het onderwijs had ik wel al in de praktijk ervaren hoe belangrijk het is om goed in je vel te zitten en dat de sfeer veilig was. De basis voor ontwikkeling en leren. Door deze interesse, iets waar ik ook altijd al enthousiast van werd, ben ik mij toen ook verder gaan verdiepen en ontwikkelen op het gebied van mensen, gedrag en ontwikkeling.

Toen ik na jarenlange lichamelijke ongemakken kreeg te horen dat ik de ‘Ziekte van Crohn’ had, veranderde er een hoop. Ik werd afhankelijk van medicatie en zat niet lekker in mijn vel. Lichamelijk én geestelijk niet.

Het is dan makkelijk om in een negatieve mindset te blijven hangen, maar ik kan me nog goed het moment herinneren dat ik besefte; óf ik kan wachten totdat de artsen mij beter laten voelen óf ik ga er zelf het beste van maken.

Ik koos voor het laatste en besloot op alle vlakken keuzes te gaan maken die voor mij gezond waren. Die zouden bijdragen aan mijn gezondheid en hoe ik me voelde. Hoe meer ik ging luisteren naar mijn hart, hoe meer de energie weer begon te stromen. En zo besloot ik ook voor mezelf te gaan beginnen en te doen waar ik energie van krijg.

Inmiddels doe ik precies wat ik leuk vind en wat me blij maakt. Als coach leer ik nu anderen om ook naar hun hart te luisteren. Ik heb in de praktijk kunnen ervaren wat een negatieve of positieve mindset met je lichaam en geest doet. Leven vanuit je hart, vrijheid hebben, je dankbaar voelen, goed voor jezelf zorgen, ontspanning én beweging. Geluk is niet iets waar je naartoe moet werken of leven. Het is er al….met de juiste mindset.